Massefyringer indenfor IT-branchen

Den økonomiske krise raser for fuld flor indenfor IT-branchen med alvorlige følger for arbejderne i de multinationale IT-koncerner. Titusinder kan se frem til at modtage en fyreseddel i de kommende måneder, som følge af det kraftige fald i salget ikke mindst af computere og biltelefoner mv. og den deraf følgende nedgang i firmaernes profitter.

Royal Philips Electronics har varslet fyring af 7000 arbejdere som reaktion på et tab i første kvartal på 90 pct. i forhold til 1. Kvartal 2000 til. Firmaets overskud er faldet til 53 mio. euro mod 614 mio. sidste år, og Phillips forventer, at nedgangen vil fortsætte i 2. kvartal.
Dagen efter fulgte verdens næststørste producent af Pc’ere, det amerikanske firma Hewlett-Packard efter med annonceringen af fyringen af 3000 arbejdere. Begrundelse: indtjeningen i andet kvartal vil ikke engang nå op på halvdelen af det forventede resultat på grund af faldende efterspørgsel.

I forvejen har en lang række multinationale IT-virksomheder i USA og Europa varslet massefyringer. Den engelske teleudstyrsproducent Marconi vil fyre 2.000, tyske Siemens har planer om at smide 3.000 arbejdere på gaden, og den amerikanske netværksproducent Cisco Systems har meddelt, at de vil fyre at 8.500.

Det svenske firma Ericsson har planer om at afskedige 6000 arbejdere. Altså over 25.000 smides på gaden i et forsøg på at sikre firmaernes profitter trods tilbagegangen i salget. Det er arbejderklassen, der er udset til at betale prisen for de multinationale IT-koncerners krise.

Fyringsbølgen indenfor IT-branchen rammer også danske IT-arbejdere. Mobiltelefon-virksomheden Flextronics i Pandrup vil fyre 474 arbejdere ud af 1300, eller med andre hver tredje ansat, som følge af det stærkt faldende salg af mobiltelefoner. Flextronics har bl. a. produceret mobiltelefoner for det tyske monopol Siemens.

Netavisen 19. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne