Stillesiddende arbejde giver helbredsskader

Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet i Odense har i en doktorafhandling fundet frem til, at stillesiddende arbejde på det nærmeste er ufarligt. Det er han blevet populær på i nogle kredse – men de nye påstande holder ikke vand.
Stillesiddende arbejde kan medføre alvorlige helbredsskader.

Det glade budskab om, at stillesidddende arbejde er nærmest ufarligt og ikke medfører dårlig ryg og lændesmerter, viser sig mildt sagt at være vildt overdrevent. Der er ikke nogen grund til at tro på udsagnene om, at stillesiddende arbejde ikke kan ødelægge helbredet.
Det fastslår Anette Lerche, der er specialkonsulent og projektleder i Arbejdstilsynets indsats over for arbejdsmiljø på kontorer. Der er i realiteten intet nyt i Jan Hartvigsens kendsgerninger – men på den baggrund at påstå, at stillesiddende arbejde er uden risiko for helbredet, er forkert.

Stillesiddende arbejde, som f.eks. det stadig forøgede daglige arbejde foran en computerskærm, giver såkaldte museskader, som alvorlige smerter i nakke, skuldre, albue og håndled. Det indgår f.eks. ikke i Hartvigsens problemstillinger.

Der er al grund til fortsat at kæmpe for ordentlige arbejdsforhold og et ikke sundhedsskadeligt arbejdsmiljø – og for at få arbejdsskader accepteret som arbejdsskader.
Hartvigsens pludselige popularitet i det borgerlige Danmark er let at forstå – for hans undersøgelse skal nok blive brugt imod de arbejdende mennesker med monotont stillesiddende arbejde.

Netavisen 22. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne