Glem ikke den palæstinensiske kvinde! – Af Ayat Mohamed, Amar Mohamed og Rania Tozlok

De tre palæstinensiske kvinder Ayat Mohamed, Amar Mohamed og Rania Tozloks tale til arrangementet ‘Slut med at være pæne piger’ på kvindernes internationale kampdag i Karens Minde Kulturhus, Sydhavnen, København

Kære kammerater,

Tak fordi I har inviteret os til at tale på vegne af de palæstinensiske kvinder og fortælle om vores kamp for vores rettigheder.

Kære kammerater,

Hvis vi er seriøse om at bruge den internationale kvindedag, der afholdes årligt den 8. marts, til kamp for frihed og ligestilling af kvinder, bør vi ikke glem den palæstinensiske kvinde.

Den vold og diskrimination, som kvinder over hele verden oplever, forværres i Palæstina af israelske besættelse og apartheidpraksis, som påvirker alle palæstinensere, men rammer ekstra hård den palæstinensiske kvinde. Et eksempel på volden i Israels besættelse er dens behandling af kvindelige palæstinensiske fanger.

Kære kammerater,

Mens vi fejrer den internationale kvindedag, er der en række kvindelige fanger, hvis skæbne i bedste fald er usikker.

Mest kendt er 17-årige Ahed Tamimi. Ahed blev arresteret i december sidste år for at slå efter en israelsk soldat under en protest mod udvidelsen af ulovlige israelske bosættelser i hendes hjemby Nabi Salih på Vestbredden.

Trods Aheds ung alder, og trods soldaten har invaderet hendes hjem, bliver hendes retssag rejst for den israelsk militærdomstol, lukket for observatører, hvilket gør dækning af retssagen næsten umulig.

Hun har også været udsat for misbrug fra israelske medier. I december sidste år sagde den israelske journalist Ben Caspit, at “i pigernes tilfælde  bør vi  udtage en pris ved en anden mulighed – i mørke uden vidner og kameraer”.

Manal Tamimi er et mindre kendt medlem af Tamimi-slægten og ikke fremmed for besættelsens brutalitet. På trods af bestræbelserne på at sabotere hende på de sociale medier er Manal i stand til at rapportere om de rutinemæssige krænkelser af menneskerettighederne, som palæstinensere, der lever under israelsk besættelse, lider under.

Facebook begrænsede Manals konto efter at hun livestreamede en af de hyppige israelske razziaer på Nabi Saleh den 25. februar sidste år, hvor otte unge beboere blev bortført.

Blandt de bortførte var den 15 år gamle Mohammed Tamimi, en fætter til Ahed.
Mohammeds arrest har forårsaget udbredt vrede, da en tredjedel af hans kranie er væk efter han blev skudt af en israelsk soldat i december sidste år. Denne hændelse udløste protesten, hvorved Ahed blev anholdt.

Den palæstinensiske digter Dareen Tatours oplevelse af israelsk ‘retfærdighed’ er et andet eksempel på kvindernes lidelser under besættelsen.

I første omgang er hun anbragt under husarrest og udelukket fra at bruge internettet, efter at hun havde optrådt med et af sine digte. Hendes frihedsberøvelse og retssag har hidtil taget mere end to år af hendes liv.

Dareen Tatour, 35 år, er palæstinensisk statsborger i det såkaldte Israel fra byen Reineh, lige udenfor Nazareth.

Hendes digt, ‘Qawem Ya Sha’abi, Qawemhum’ (‘Modstå mit folk, modstå dem’), blev offentliggjort i 2015 på højden af de palæstinensiske protester over Israel og på Vestbredden.

Et par dage senere, midt om natten, stormede politiet hendes hus og arresterede hende.
Hun tilbragte tre måneder i fængsel og har været i husarrest siden, og der bliver hun indtil afslutningen af hendes retssag. Hun blev anklaget for at opfordre til vold og udtrykte støtte til en terrororganisation.

Khalida Jarrar er senioradvokat hos den palæstinensiske befrielsesorganisation (PLO),
Khalida er valgt medlem af det palæstinensiske lovgivende råd for den revolutionære socialistiske Front for befrielsen af Palæstina (PFLP).

Hun blev dømt til seks måneders “administrativ tilbageholdelse” i juli sidste år efter at være blevet arresteret i et pre-dawn raid i Ramallah på Vestbredden. Hun blev anklaget for “ansporing af vold”.

Administrativ tilbageholdelse er en kontroversiel foranstaltning, der gør det muligt for israelske domstole at holde palæstinensere i fængsel uden omkostninger eller retssager.

På trods af at hun ikke er blevet stillet for retten for den påståede  “anstiftelse” fik  Jarrar sin administrative tilbageholdelsesordre fornyet i yderligere seks måneder i januar, ifølge Amnesty International.

Sådanne ordrer kan fornyes på ubestemt tid uden mulighed for protest fra den tilbageholdte.

Jarrar-sagen er ikke så kendt uden for Palæstina som Ahed Tamimi, men Amnesty International har opfordret til frigivelse af begge, samt en afslutning på anvendelsen af administrativ tilbageholdelse.

Kære kammerater,

Udformningen af den palæstinensiske nationale fortælling og kamp er synonym med den enkelte palæstinensiske kvindes kamp.

Kvindernes deltagelse og engagement i den palæstinensiske befrielsesbevægelse går hånd i hånd med deres bestræbelser på at etablere en identitet som uafhængige palæstinensiske kvinder og lade deres stemmer blive hørt, mens de stiller op for et Palæstina, fri for zionistisk besættelse.

De palæstinensiske kvinders inddragelse i den nationale kamp er ikke et nyt fænomen, men snarere noget, der dateres så langt tilbage som 1882, da de første zionistiske bosættelser blev bygget, og kvinder var involveret i demonstrationer mod disse handlinger.

Siden da har der været en gradvis historisk udvikling i den rolle, kvinder har spillet i modstandsfortællingen.

Kære kammerater,

Som vi kæmpede dengang, og som vi kæmper nu for vores rettigheder , for lighed, uafhængighed og besejring af besættelsen, er vi forvissede om, at vores kamp vil fortsætte, indtil vi opnår vores mål.

Længe leve den internationale kvindedag

Længe leve den internationale solidaritet

Længe leve Palæstina

 

Flere taler fra 8. marts

‘Vi rengøringsassistenter er stolte af vores arbejde’ 
Af Bitten Christensen

Ung i reformramt familie
Af Liva Curdt

Lockout Løhde og Løkke – Fuld støtte til de offentligt ansatte!
Af Dorte Grenaa

Se også

Det gælder ligeløn og social sikring
APKs 8. marts udtalelse

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 

KPnet 9. marts 2017

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne