Sagen der ikke vil forsvinde: Hvorfor Danmarks værste terrorist aldrig er straffet

I Tyskland lever en dansk nazikrigsforbryder og har det godt –  beskyttet af staten mod retsforfølgelse og respekteret af samfundet og sine gamle kammerater og deres politiske efterkommere.

Men sagen om SS-Obersturmführer  Søren Kam, der for nøjagtig 70 år siden – den 31. august 1943 – sammen med to andre nazister likviderede avisen BTs chefredaktør  Carl Henrik Clemmensen er ikke afsluttet.

I årtier har modstandsfolk kæmpet for at få ham udleveret til en dansk domstol. En enkelt gang var det tæt på at lykkes, men skiftende justitsministre har accepteret de tyske myndigheders afvisning af udlevering af besættelsestidens største danske terrorist.

Men kravet om at få ham udleveret rejses stadig. Journalisten og forfatteren Erik Høgh-Sørensen udsender op til 70-årsdagen for vendepunktet under besættelsen den 29. august 1943 og for det ustraffede mord en ny bog om sagen.

’Drabet på Clemmensen – og historien om Søren Kam’ formulerer årsagen til, at sagen om mordet på redaktøren og den ustraffede terrorist ikke vil forsvinde på denne måde:

”Danske justitsministre på stribe har i fællesskab med tyske kolleger forkludret udleveringen, og samtidig nægter danske myndigheder sagen belyst i offentligheden. Men i Danmark kan en mordsag ikke blive forældet. Så hvorfor tåler mordet på en fremtrædende dansk journalist under krigen stadig ikke at blive prøvet ved retten?”

Til Jyllandsposten siger Høgh-Sørensen, at han fortsætter med at grave i historien

– Fordi Danmarks værste terrorist ikke burde gå fri af retsforfølgelse, uanset om han i dag er en gammel mand. I det mindste skal eftertiden vide, at der er tale om en systemfejl af de store.

Se

Forfatter: Berygtet dansk nazist bør retsforfølges
Jyllandsposten

Under sin forskning i forbindelse med bogen stødte Erik Høgh-Sørensen igen på den berygtede danske arkivlov, der spærrer for offentlighedens kendsskab til besættelsestidens historie og meget andet end det. Den besklærer muligheden for adgang til statens og lokale og regionaler arkiver voldsomt.

Faktisk var arkivadgangen lettere i Tyskland end i Danmark, siger forfatteren til journalisten.

Høgh-Sørensen vil have arkivloven væk:

– Arkivlovgivningen i Danmark har i årtier betydet forskelsbehandling, hvor nogle borgere kunne få adgang og andre ikke. For journalister har det ofte været svært, selvom der er masser af interesse for besættelsestiden, siger Høgh-Sørensen.

Se

Forfatter bremset af dansk lukkethed
Journalisten

Bogen er ikke bare krølle på Danmarkshistorien, men en barsk fortælling om officielle sløringsmekanismer og om en ufattelig justitsskandale.

På Aktive Modstandsfolks hjemmeside no-nazis.dk findes mere om sagen og om nazismens nyttige idioter

Se Erik Høgh Sørensens artikel

Danmarks værste terrorist
no-nazis.dk

Se om arkivloven

Her er whistleblowere – Hvor er den kritiske presse?
Leder Håndslag 3, 2013

Se også

Påmindelse til krigsforbrydere
Leder, Kommunistisk Politik 18, 2006

Krigsforbrydere slipper man da fri!
Kommunistisk Politik 4, 2007


Netavisen 27. august 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne