Illegal arbejdskraft under hammeren  

Der er nu gået ret præcist et år, siden EU’s østudvidelse fandt sted. Status er, at antallet af sager med illegal arbejdskraft og underbetaling har nået højder, som regeringen med et bredt flertal i ryggen gav løfter om ikke kunne nås.
Faktum er, at sagerne er femdoblet.

Det har medført en lang række arbejdskampe og blokader, der kun takket være aktive fagforeninger og deres samarbejde har forpurret forsøg på udnyttelse af illegal arbejdskraft og underbetaling af østeuropæere. Det mest skærpede eksempel på, metoderne i dette landsomfattende ”opgør” er en fagligt aktiv stilladsarbejder, der blev udsat for en mordtrussel.

Op til udvidelsen af EU med ti nye østeuropæiske lande pr. 1.maj ’04 blev der af alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Enhedslisten vedtaget en lov, der angivelig skulle skærme af for ovenstående problemer. Forliget indebar blandt andet en overgangsordning, der stillede krav til tidsbegrænset arbejds- og opholdstilladelse for de arbejdssøgende østeuropæere.

Løfterne og garantierne fra politisk side var mangfoldige, men mange aktive fagforeninger var bekymret. Det viser sig, at de havde grund til det. Det er specielt inden for landbrug, det såkaldt grønne område og byggebranchen, at misbruget er stort. Næstformand i TIB’s Københavnsafdeling, Jens Borking, udtaler således til Folk i Bevægelse:
– Overgangsordningen er bedre end ingenting, men det er bestemt ingen sikring mod løntrykkeri.

Forligspartierne justerede loven i marts, men det betragtes af de aktive fagforeninger som lappeløsninger. De profithungrende arbejdsgivere har stadig muligheder, der må betegnes som Det vilde vesten. Et af forholdene skyldes usikkerhed med, hvorvidt ‘udstationeringsdirektivet’ kan bruges til at omgå østaftalen.

Derfor ser de aktive fagforeninger med en vis fortrøstning frem til den første retssag den 26.maj, hvor dette forhold bringes frem.
Det er ikke kun de østeuropæiske arbejderes lønforhold, der nu er under hammeren, men hvorvidt det vil ændre på underbetaling og illegal indvandring er en anden sag.

Netavisen 14. maj 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater