Grønne ESG-investeringer er et svindelnummer med garanti for hedeslag

Dette års tørke og hedebølger har ramt en lang række lande og givet ødelagte afgrøder, døde husdyr og skovbrande ude af kontrol. Det bør ikke komme som en overraskelse, at disse fænomener sker stadigt hyppigere. Det er en direkte konsekvens af et varmere klima som følge af CO2-udledning fra fossile energikilder. Og du kan lige så godt berede dig på at klimaforandringer vil accelerere, for mens samfundets spidser lover forandringer, er grønne investeringer ofte intet andet end fup og fidus.

FOTO: Kortet fra Nasa viser overfladelufttemperaturerne over det meste af den østlige halvkugle den 13. juli 2022

I juni og juli i år har hedebølger ramt Europa, Nordafrika, Mellemøsten og Asien med temperaturer over 40 grader. Både i Frankrig og England er der målt rekordhøje temperaturer.

Store område med ekstrem varme er en klar indikator for, at klimaforandringerne påvirker vores levevilkår. I Vesteuropa, som allerede har oplevet alvorlig tørke, gav hedebølgen næring til brande, der rasede over Portugal, Spanien og dele af Frankrig. I Tunesien har hedebølge og brande ramt landets kornafgrøder.

Som en reaktion på de massive demonstrationer og voksende krav fra ungdommen og befolkningen i 2019 om at handle på klimaforandringer, er ”ansvarlige investeringer” de seneste år blevet et nyt mantra. Nu skulle virksomhederne følge med tiden og angive hvordan de tager hensyn til miljømæssige og sociale forhold. Blandt investeringsvirksomhederne i spidsen for disse tiltag er gamle kendinge som Blackrock og Goldman Sachs.

De såkaldte ESG fonde er en af de taktikker kapitalen bruger til at pynte sig med en ”grøn” dagsorden. Her sælges varm luft og fortælles gode historier om en forureningsfri verden. At det intet hold har i virkeligheden skyldes, at det er storkapitalen der selv beskriver og bestemmer hvordan disse ESG målsætninger er opfyldt. Der er kun vage standarder og stort set ingen statslig kontrol.

Det er også storkapitalen der bestemmer hvilke firmaer der kan få plads i det gode selvskab, og på den måde komme med på indekser over grønne investeringer som nogle store fonde har bundet sig til at investere i. På den måde kan de sikre sig kontrollen over investeringer og styre strømmen af global kapital, der skulle være målrettet til den grønne omstilling direkte tilbage til deres egne kasser.

Hvor fordrejet det system er i praksis, kan ses af top ti i ESG indexet. Her finder man ingen grønne virksomheder, men amerikanske Tech giganter og Exxon mobil:

Apple

Microsoft

Amazon

Alphabet Inc A (Google)

Alphabet Inc C (google)

Unitedhealth Group

Nvidia

Exxon Mobil

Procter & Gamble

JP Morgan

Krigen giver lige nu endnu et pres for investeringer i ‘grøn energiuafhængighed’, og EU og den danske regering har været med i forreste linje og afsat mia. til de grønne investeringer og en skat på CO2. Men i praksis er dem der bestemmer storkapitalen selv. Kort sagt fup og fidus.

En del af disse investeringer går til handel med CO2 kvoter. Et marked som EU angiver som løsning på klimakrisen. Det er et system der garanterer, at verdens ressourcer fortsat ejes af de rigeste lande, mens befolkningen og de fattige lande kan kontrolleres gennem tildeling af disse ressourcer, herunder energi.

Det eneste der er helt sikkert når ”ansvarlige investeringer i fremtiden” er lagt i hænderne på storkapitalen som Blackrock og Goldman Sachs, er at der er garanti for flere hedebølger, mens de selv bliver rigere og koncentrerer endnu mere magt.

Læs også:

Finanskapitalen sætter den globale politiske dagsorden
KPnet 2

Industrien sidder tungt på energipolitikken
KPnet 13. juli 2022

Link
NASA Earth Observatory


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne