På sommerlejr med APK: Perspektivet om socialisme er en del af alle de daglige kampe

APKs røde sommerlejr åbnede torsdag med en debat om ”Arbejderklassens revolutionære vej”. Hvad vil det konkret sige – og hvordan arbejder vi som kommunister i det daglige med dette perspektiv? Dorte Grenaa lagde op til debatten om denne røde tråd der vil løbe igennem hele lejren.

Her følger et udpluk fra oplæg og debat – en debat der fortsætter på sommerlejren i de kommende dage

“Vi lærer og får erfaringer når vi kæmper sammen”

Dorte slog fast, at et andet samfundssystem end kapitalismen og imperialismen er en brændende nødvendighed, kapitalismen kan ikke ændres til at give mennesker tryghed og gode liv. Alle erfaringer viser, at et sådant samfund kræver en total omvæltning, en revolution. Men den holdning ligger langt fra den socialdemokratiske ideologi vi er flasket op med. Mette Frederiksen erkender at ”kapitalismen er syg”, men hendes holdning er langt fra at sætte noget andet i stedet, hendes mission er at angiveligt ”helbrede kapitalismen”, en umulig opgave, hvis egentlige indhold er at redde kapitalismen og kapitalejernes profitter.

Og med coronapolitikken fik kapitalismen en kæmpe milliard indsprøjtning, overførsel af kapital til de største monopoler i hidtil uset omfang – og udbytningen fik et boost. I disse dage ser vi bagagearbejderne nedlægge arbejdet i protest mod at deres overenskomster i ly af corona er forringet betragteligt. Et eksempel på den omfattende omfordeling i samfund på mange områder, som corona politikken har kunnet udnyttes til. De største monopoler som Mærsk og medicinalfirmaerne har tjent styrtende.

I disse skærpede modsætninger bryder mange bevægelser og kampe igennem. Kvindeundertrykkelsen er nu så tydelig, at ligelønskampen bryder igennem på fuld tryk – Vi er mere værd!

Nu bruges corona udgifterne til at sige: der er ikke råd til en offentlig sektor, ikke råd til en ordentlig løn. De løgne skal der skæres igennem, perspektivet om at sprænge rammerne er nødvendigt for at vinde kampen. Sygeplejerskernes lønstigning skal naturligvis ikke tages fra sosu’erne, arbejdsgiveren, staten må finde pengene. Det er ikke som FOA’s formand Mona Strib får spalteplads i Arbejderen til at sige, at sygeplejerskernes lønkrav er usolidarisk over de lavestlønnede. Det er jo netop en fælles kamp, som FOAs ledelse burde bakke op om, ikke angribe.

At erkende fagtoppens angreb på de retfærdige kampe og toppens samarbejde med arbejdsgivere og regering er en vigtig erkendelse for at kunne stå stærkt, selv at kunne tage hånd i hanke med en strejke eller andre kampe og vinde sejre, også på længere sigt.

Perspektivet om, at vi mens vi kæmper for at forsvare de tilkæmpede rettigheder, mens vi støtter sygeplejerskernes kamp for ligeløn eller er med i en anden af alle de mange dagligdagens kampe der popper op overalt – må bevidstheden om at denne kamp vil være uendelig under kapitalismen, at forholdene under dette system generelt vil gå fra slemt til værre udbredes.

Som Dorte sagde det: ”Hvis vi ikke smadrer kapitalismen, kommer vores børn og børnebørn til at opleve noget der er meget værre. Udbytningen er uendelig og bundløs”.

For APK er den daglige klassekamp og den langsigtede kamp for socialisme ikke to adskilte ting, ikke noget vi kan snakke om ’engang, når tiden er til det’. Det er nu, i de daglige kampe at erfaringerne skal høstes og vi arbejder for fremtidsperspektivet. Det er erfaringer som at stole på egne kræfter, ikke overlade kampe til fagtoppen eller parlamentarisk rettede partier, der luller os i søvn med forestillinger om ’en ny og grøn kapitalisme’. Og erkendelsen af, at det er et helt andet samfundssystem og en socialistisk revolution der er brug for.

Debatten inddrog også de internationale perspektiver. De stærke modsætninger vi ser mellem imperialistmagterne, hvor USA slås for at afværge at Kina, Rusland og EU gør USA rangen stridig som førende supermagt kan udløse krige endnu mere ødelæggende end de sidste 20 år med USA’s terrorkrig,

Det er endnu en grund til at stille målet helt at afskaffe imperialismen som system.

Vi ser bevægelser og kampe på så mange områder i denne tid. Angrebene fra arbejdsgiverne og regeringen går ikke glat igennem, og nye erfaringer høstes.

Andre artikler fra APKs sommerlejr 2021

At være på APK sommerlejr: ”Opløftende og politisk inspirerende”
KPnet 26. juli 2021

Socialisme opbygges ikke efter revolutionen, men gennem revolution
KPnet 25. juli 2021

Klimakamp: Stop klimatruslen – stop imperialismen!

KPnet 24. juli 2021

Ny revolutionær bølge i Latinamerika
KPnet 24. juli 2021

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne