Oktober Radio: Ny nedlukning, krisepolitik og EUs magt

Udsendelsen d. 19. september 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio kommer vi først ind på hvordan genåbningen af Danmark nu hurtigt rulles tilbage. Og vi taler også om EUs State of the Union tale. Til sidst taler vi om biodiversitet og anbefaler Anti Düring af Friedrich Engels

Statsminister Mette Frederiksen meddelte fredag at genåbningen af Danmark nu rulles tilbage, i første omgang gælder det serveringssteder, der skal lukke tidligere, og sammenkomster der nu igen højst må være på 50 personer. Den økonomiske konsekvens er nærmest uoverskuelig for de fleste i cafeer og værthuse, kantiner og restauranter.
Der gives ikke mange informationer om spredningen af coronavirus, men det er tilsyneladende direkte forbundet med at genåbningen ikke i tilstrækkeligt omfang har været fulgt op med brug af værnemidler som masker, og at der ikke har været en tilstrækkelig testkapacitet i hele landet.

Den økonomiske krise buldrer til gengæld videre i hele verden, og ikke mindst i EU landene.

EUs State of the Union
Forkvinden for EU-kommissionen holdt den 16. september en lang tale om alle de områder hvor EU kræver mere magt og flere penge. Vi taler bl.a. om at der kommer et forslag om en EU reguleret mindsteløn, som bliver endnu et slag mod overenskomstsystemet. Og vi har netop set endnu et eksempel på hvordan EUs arbejdsmarkedspolitik fungerer i praksis, ved at udenlandske firmaer der arbejder på Femern forbindelsen har ”aftalt” en 12 timers arbejdsdag en måned i træk, udenom danske overenskomster og lovgivning om hviletidsbestemmelser.

Vi når også kort ind på at EUs nye grønne ambitioner i virkeligheden kommer til at betyde et tilbageskridt for klimaet, fordi landene bliver frataget deres ret til at regulere bestemte varer ved hjælp af afgifter.

Biodiversitet og Friedrich Engels om Naturens Dialektik
Sidst i programmet anbefaler vi at man læser Anti Düring af Friedrich Engels, hvor han gennem en række artikler modgår forestillinger om, at der findes ting udenfor materien, og forestillinger om en natur uden bevægelse og udvikling. Han kommer rundt om hvordan alt er i bevægelse, og udviklingen sker i spring.

Vi taler også om biodiversitet og kapitalismens påstand om at fri natur ikke har nogen indflydelse fordi ingen tjener penge på natur der ikke er en flad mark eller en plantage, og derfor har det ingen økonomisk værdi. Som om al økonomisk velstand kommer fra at fortrænge biodiversitet.

Livets mangfoldighed omfatter alt fra bakterier og planter og dyr. Uden bakterier der opstod for mange mia. år siden, kort efter solsystemets dannelse, så ville resten af livet ikke kunne udvikle sig. Altså alle de variationer af arter siden disse første er opstået i interaktion med de foregående arter. De fleste arter udvikler sig i en kompleks udveksling og tilpasser sig hinanden. Naturen skal derfor ikke blot anskues ud fra produktionsareal, eller blot som en oplevelse for mennesker, eller som en form for moralsk forpligtigelse fra edens have. En mangfoldig levende natur er helt afgørende for alt liv.

Den måde der dyrkes skove på, er et super godt eksempel på hvordan kortsigtet spekulation har betydet nåleskove der ikke kan tåle klimaændringer, fordi træerne i skoven mister evnen til at modstå sygdomme og insektangreb. Der er også eksempler på at der indføres arter fra andre verdensdele, som den australske træsort eucalyptus, der er en uheldig forstærkende ingrediens i naturbrande i Californien. Situationen i Californien er et direkte resultat af århundreder med tankeløs kapitalistisk udvikling og politisk uvilje mod at håndtere problemerne på bekostning af virksomhedernes overskud.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater