Novo Nordisk næst størst – med Mærsk som Danmarks suverænt største globale virksomhed

En opgørelse fra Børsen over Danmarks største virksomheder i omsætning viser at AP Møller- Mærsk stadig er på 1. pladsen. Koncernen er Danmarks suverænt største selskab med en omsætning på 246 milliarder kroner og de er dermed større end virksomhederne på 2. -3. pladsen  tilsammen, Novo Nordisk og Danske Bank. Novo Nordisk har nu i omsætning overhalet Den Danske Bank som bl.a. har været involveret i den historisk omfattende hvidvask.
ISS ligger på 4. pladsen med Arla Food på 5. pladsen og Vestas på 6. pladsen. Mens f.eks. Carlsberg og Lego ligger på henholdsvis en 12. og 18. plads.

Novo Nordisk

Kapitalisme er garant for usund levevis med kapitalistisk junk food hvor diabetes breder sig som en steppebrand globalt og åbner store muligheder for medicinal industrien. Det gælder for medicin giganten Novo Nordisk der med global salg og investeringer har en stærk placering internationalt med medicinsk behandling af især sygdommen diabetes. Novo Nordisk er verdens 6.- største medicinalselskab målt på markedsværdi og i en evig kamp for at fastholde og udvide sin markedsandel.
Profitterne på dette område er generelt sikre så længe der ikke er nogen kur mod sygdommen og et helt andet samfundssystem hvor det ikke er profitten der er i centrum men menneskers behov, under et socialistiske samfundssystem med en planøkonomi.

AP Møller- Mærsk

AP. Møller Mærsk koncernen holder sin 1. plads som Danmarks største økonomiske virksomhed der arbejder globalt og hvor globaliseringen har betydet store muligheder for koncernen med skibs transport af varer jorden rundt og med kontrol over havne. På verdensplan er containerrederiet Mærsk Line verdens største.
Koncernen kan nyttiggøre det kapitalistiske samfunds globalisering og markedspolitik stik imod et bæredygtigt nærhedsprincip om at producere mest muligt lokalt.
En transport og logistikbranche der samtidig er meget følsom overfor de kapitalistiske kriser og verdenshandlen og medfører opkøb og centraliseringer som det er sket hos Mærsk. Men også en Mærsk koncern som kan se en økonomisk interesse i kriser som især USA´s og den vestlige  imperialismes krige med transportopgaver.

En opgørelse over 1000 danske virksomheder der viser firmaer med generel stor ekspansion i omsætning og profitter under den økonomiske optur.
En opgørelse der viser, at virksomhedernes samlede omsætning gik frem med 7 pct. i regnskabsåret til 3596 mia. kr. – det højeste niveau i 11 år. Indtjeningen er steget med 11 pct., og overskudsgraden er hævet med 7,9 pct. iflg Finans.

Men  samtidig frygter stadig flere virksomheder en kommende periode med stagnation og krise.
En cyklisk krise, en overproduktionskrise banker på og er en uundgåelig del af den kapitalistiske produktionsmåde hvor kravet om maksimalprofit er en lovmæssighed og vil uundgåelig udløse konkurser, fyringer og endnu mere udvikling af monopolers magt og kapitalkoncentration.

Links:
Danmarks største virksomheder: Novo Nordisk laver overraskende overhaling(BT)
Herunder video der viser  hvor mange penge de 10 største virksomheder i Danmark omsætter for.

Links fra KPnet f.eks.:

Novo Nordisk:
Samfundsskabte sygdomme: Diabetes 2 og kampen om verdens genbank

Sygdomsbehandling i Danmark: Novo Nordisk styrer

Diabetes behandling: Novo Nordisk sætter sig på det hele

AP Møller-Mærsk:
Glubende appetit efter profit: Hvorfor Mærsks profil er kulsort – og vil blive ved med at være det

En Total løsning: Mærsk scorer kassen efter 55 års olieeventyr


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne