Skraldestrejke er afsluttet med en aftale – det nytter at kæmpe

I begyndelsen af maj eskalerede en ulmende konflikt mellem skraldemændene og kommunerne Jammerbugt og Frederikshavn. Baggrunden var det pres som udlicitering og jagten på profit lægger på arbejdsbetingelserne. Efter en uges konflikt var skraldefolk fra hele 26 kommunerne gået med i sympatistrejke, og solidariteten og den voksende opmærksomhed betød at Remondis blev tvunget til at forhandle en aftale på plads med 3F.

Blokade under strejken

Problemerne startede da man sidste år indførte affaldssortering, men ikke tog de ansatte der skal håndterer en øget arbejdsmængde med til forhandling om hvordan ruter og akkord skulle justeres så arbejdet kunne nås.

Affaldsordningen medfører blandt andet, at papirsækkene bliver afløst af todelte minicontainere, som holder madaffaldet adskilt fra resten af affaldet i hele processen.

Det der blev gnisten der udløste den første strejke var da en ansat fik en advarsel for ikke at bruge en besværlig vogn til at køre affaldet. Når affaldssortering er bøvlet så tager det ekstra tid, og det vil kommunen ikke betale for. Så mens de på papiret gerne vil skabe en god arbejdsplads med gode arbejdsforhold og nedbringe tunge løft og uhåndterlige stillinger, så vil de i praksis ikke betale for den ekstra tid det tager. Og ruterne blev ikke justeret så skraldefolkene oplevede dagligt overarbejde, uden at de kunne få lov til at afspadsere.

Fra Jammerbugt sprang gnisten til Frederikshavn hvor affaldsindsamling også er udliciteret til den tyske virksomhed Remondis, der gennem opkøb er blevet en af de store spillere i Danmark.

Efter en uges konflikt var skraldefolk fra hele 26 kommunergået med i sympatikonflikt, og solidariteten og den voksende opmærksomhed betød at Remondis blev tvunget til at forhandle en aftale på plads med 3F. Så skraldet bliver nu igen hentet.

Køen er lang ved håndvasken

EU har pålagt kommunerne at udlicitere arbejdet med at hente skrald til private vognmænd, og EU vil også gerne blande sig hvordan affaldet skal sorteres i fraktioner. Desuden har flere kommuner, som Frederikshavn, oprettet et kommunalt ejet forsyningsselskab, der står for håndtering af udliciteringerne. Der kan altså være langt fra den ansatte der står med problemerne og til beslutningstagerne. Fordi der både er en privat virksomhed, et forsynings selskab, en kommunalbestyrelse. En del af de regler der skal overholdes er fostret af bureaukratiet i EU.

Både Jammerbugt kommune og Frederikshavn Forsyningsselskab har fralagt sig ethvert ansvar for problemerne under konflikten.

I Jammerbugt skrev man ”På grund af en intern konflikt mellem firmaet, der indsamler dagrenovation i Jammerbugt Kommune, og firmaets ansatte skraldemænd, får borgerne i Jammerbugt Kommune ikke afhentet dagrenovation fra morgenstunden mandag.”

I Frederikshavn kommunale Forsyningsselskab udtalte man det samme: ”Baggrunden er en intern konflikt mellem Remondis A/S og renovationsarbejderne i Frederikshavn Kommune. Forsyningen er ikke part i denne konflikt – men vores kunder påvirkes af, at der i øjeblikket ikke indsamles i henhold til indgåede aftaler.”

Intet i denne konflikt var udtryk for en ”intern uenighed”, der er jagten på besparelser og profit der er baggrunden, og skraldefolkene har råbt op om de umulige forhold i måneder med en stadigt voksende pukkel af overarbejde som hverken virksomheden eller kommunerne forhandle om.

Skraldefolkene har vist at solidaritet og konflikt er vejen frem. Det nytter at kæmpe.

I den nye aftale mellem Remondis og skraldemændene ligger en tre-ugers prøveperiode med en ny organisering af arbejdet. Den træder i kraft efter en to-ugers periode, hvor skraldemændene henter det affald der har hobet sig op.

Læs også

Skraldekonflikten i Frederikshavn spidser til – Men de strejkende står fast og etablerer blokade
KPnet 16. maj 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne