1. maj på Den Røde Plads: Solidaritet med Venezuelas arbejderklasse og folk

Af Endel Pernia
Tale 1. maj på Den Røde Plads i Fælledparken


Kære danske arbejder-kammerater, jeg sender jer en broderlig hilsen fra Venezuelas arbejdere, som jeg repræsenterer i dag.

Jeg er kommet her i dag som venezuelansk arbejder for at fejre sammen med jer denne historiske dag, hvor hele verdens arbejdere demonstrere vores styrke mod kapitalindehaverne, især mod de virksomheder og imperialistiske regeringer, som de ejer.

De venezuelanske arbejdere fordømmer overfor det internationale samfund, konsekvenserne af den nuværende ødelæggende udvikling af kapitalismen verden over:

  • Ifølge FN´s Fødevare- og Landbrugsorganisation lider mere end 800 millioner mennesker i verden af sult,
  • ifølge UNESCO går omkring 264 millioner børn ikke i skole,
  • ifølge FN lever mere end 350 millioner mennesker i verden på gaden,
  • ifølge Verdenssundhedsorganisationen har halvdelen af verdens befolkning ikke adgang til sundhedsydelser.
  • Ifølge den internationale arbejdsorganisation er 1400 millioner mennesker i lavtlønnede job og 192 millioner i verden har ikke noget arbejde.
  • Ifølge Verdensbanken lever mere end 1 milliard mennesker for mindre end 1 dollar om dagen og omkring halvdelen af verdens befolkning lever for mindre end 2 dollars om dagen.

Hertil kommer, at 82 % af verdens rigdom er i hænderne på 1% af befolkningen, og som I ved, så anvender denne 1 % alle de mekanismer der er mulige for at undertrykke de øvrige 99 % af befolkningen, så uligheden fortsætter.

Og hvis den sociale katastrofe, der efterlades af kapitalismen, ikke var nok, så har kapitalismen også efterladt en miljømæssig katastrofe, der truer menneskehedens overlevelse.


Vi, Venezuelas arbejdere, sammen med mange af verdens arbejdere, er imod at planetens skæbne er i kapitalindehavernes hænder.

Vi, Venezuelas arbejdere, bekræfter at det er muligt at opbygge et demokratisk, solidarisk, menneskeligt og miljømæssigt system, der er i stand til at erstatte rov-kapitalismen.

I Venezuela kalder vi dette system for socialismen, og vi fortsætter med at opbygge det, selvom det er vanskeligt, midt i en økonomisk-, social- og informationskrig mod de store kapitalistiske kræfter, der har forårsaget så meget skade på menneskeheden.

I går forsøgte imperialismen endnu engang at lave statskup mod det venezuelanske demokrati, beklageligvis er disse tiltag ikke noget nyt. Imperialismen har nu i mere end 20 år forsøgt at berøve Venezuela dets olie, suverænitet, demokrati og værdighed. Derfor forsøger de at skabe krig i Venezuela uden ende, som de også gjorde tidligere i Libyen, Irak og Syrien.

Men I kan være sikre på kammerater, at de venezuelanske arbejdere vil modstå. Og sammen med både de danske arbejdere og arbejdere i resten af verden, vil vi kæmpe for at opbygge den socialisme, som menneskeheden har brug for. Vi vil kæmpe for at forsvare sandheden og retfærdigheden i en verden, hvor undertrykkelse og løgne dominerer.

Mange tak kammerater, tak for jeres solidaritet.

Læs også:

Klassekampens 1. maj 2019 – billedreportage fra Den Røde Plads i Fælledparken

1. maj 2019: Kun en kæmpende arbejderklasse kan skabe forandring
Dorte Grenaa, APK – 1. maj på Den Røde Plads i Fælledparken

APK-Fyn 1. maj tale ved Jan Nielsen – Munke Mose

Rina Krøyer på Rød 1. maj i Odense: Vi lejere nægter at acceptere AFVIKLINGsplanen for Vollsmose

Tag magten tilbage – Danmark skal ud af EU!
Tale af Carsten Rasmussen, Folkebevægelsen mod EU
på Rød 1. maj 2019 i Munkemose

Kvindekamp 1. maj: For økonomisk uafhængighed og kvindefrigørelse
Af Nadja Jensen, Kvinder i Kamp
1. maj tale på Den Røde Plads i Fælledparken


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater