Rina Krøyer på Rød 1. maj i Odense: Vi lejere nægter at acceptere AFVIKLINGsplanen for Vollsmose


Tale på Rød 1. maj i Munkemose, Odense

Mange Tak for invitationen, det er dejligt at få lov at komme og berette lidt om Almen Modstand og forhåbentligt være en god repræsentant for Vollsmose i dag.  Men nu må vi se hvad I syntes. Jeg er forholdsvis uerfaren i at stå og holde tale, jeg lover at gøre det så godt som jeg kan, og jeg håber I vil bære over med mig, om nødvendigt.

Mange af jer kender sikkert ikke meget til Almen Modstand, men det vil jeg se om jeg kan lave om på i dag. Almen Modstand er en partipolitisk neutral platform, der kæmper for lejernes rettigheder. Vi består af en gruppe ganske almindelige borgere, inkl. jeg selv, som I nok kan regne ud.

Vi har vidt forskellig baggrund og er bosat over hele landet. Vi så os bare nødsaget til aktivt at handle på vores frustration, og derved blev initiativet ”Almen Modstand” dannet. Vi har lokale grupper forankret i de fleste udsatte byer og boligområder, men I skal være så hjerteligt velkommen, uanset om I er ejere eller lejere, fra by eller land  ”vi kan aldrig blive mange nok.”

Vi arbejder for, at så mange som muligt bliver klar over, hvad Ghetto Pakken “Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030”, reelt handler om. Derfor knokler vi på, med at udbrede de reelle fakta, for at Så mange som muligt af jer derude, Tager stilling, og hvis vi er heldige, viser jeres forståelse og evt. opbakning, mod politikkernes planer. Det ér der heldigvis flere og flere af jer der gør.

Vores formål er at bibeholde lejemålene i vores almennyttige boligsektor i hele Danmark. I Odense kæmper vi bl.a. imod politikkernes planer, der er totalt ulogiske. For de vil simpelthen nedrive gode, gedigne, vedligeholdte og velfungerende boliger der både egner sig til gangbesværede, kørestolsbrugere, store familier, små familier og enlige ikke at forglemme.

Jeg bor selv i Vollsmose, og der sker mange ting, mange flere gode end dårlige ting. Det ved I nok bare ikke så meget om. Vi har mange sociale tiltag, væresteder for skrøbelige mennesker, lektiehjælps-cafeer for børn og voksne, fritidsklubber, sportsforeninger, svømmehal, fodboldbaner, basketballbaner og naturområder. ”Ingen behøver at lege på vejene eller føle sig udenfor og ensom”. Uanset om du er barn eller voksen.

Og cyklende og kørestolsbrugere kan komme rundt overalt og de tør komme overalt. Det ved jeg, for hver dag møder jeg SÅ mange glade ansigter, både når jeg går og cykler, på kryds og tværs af Vollsmose. Måske kommer jeg endda lidt mere rundt end andre, jeg har nemlig noget med huskeren, og har let ved at fare vild.  Så jeg ender jævnligt helt andre steder end planlagt. Og om aftenen, er det endnu sværere  og finde rundt, for vi i Vollsmose er nemlig med på klimabølgen, så vores lys i lygtepælene er næsten sparet væk, så gode er vores sparepærer nemlig.

Men jeg har endnu ikke mødt nogen, dag eller aften der ikke var venlige og hjælpsomme med at forklare mig vejen. Der var faktisk en dag sidste sommer, hvor jeg var ret træt, og ved en fejl var endt omkring H.C. Andersen skolen. Der stod en gruppe unge mænd, en af dem forsøgte at forklare mig hvordan jeg kom hjem til Egeparken, ”Den sti der, kør op af den, så skal du bare dreje til venstre når stien deler sig og efter søen så”. Han så lidt medfølende på mig og sagde så lige så venligt ”Jeg skal også den vej, bare følg efter mig”… Det kan I tro jeg skyndte mig at gøre..

Og ved I hvad, efter han havde fulgt mig hjem. nåede han lige at betro mig ” Jeg skulle faktisk slet ikke den her vej”, nææ han var faktisk på vej ned på banegården, men kunne se jeg havde brug for hjælp.. Se de historier der handler om, at vi hygger og hjælper hinanden de får sjældent taletid i medierne, men tro på mig, der er masser af de fortællinger – hvis man lytter efter.

Og ja, så kan vi også prale af at vi har Parkerings pladser til ALLE! Og ja, vores biler holder i fred, ellers ville ingen jo have råd til at have en bil, så rygterne om hærværkene. Ja, selvom de ikke er sandfærdige så syntes mange vist at de er underholdende.

Så ja, det er Så meget mere end bygninger vi mister.

Og vi er da også en del, der spekulerer over hvor vi egentligt sendes hen. Men det er jo rent gætværk. Hvor èr der fysisk plads til at lave den slags områder og bygninger igen? Selvom vi bliver opdelt, spredt for alle vinde, så kræver vi stadig adgang til grøn natur og hyggeligt oaser omkring os. Det vil vi da ikke af med!

Og omkostningerne – det vil komme til at koste En Formue at genopføre områder og bygninger á la dem her, der kan rumme alle slags mennesker. Men bare rolig, det er ikke kommunens skattepenge der kommer til at betale for det, de er sgu allerede brugt på Letbanen ;-). Det bliver os lejere der kommer til at hænge på den regning.

For de få millioner Odense kommune har sat af, svarer til en dråbe i havet.

Så uanset hvordan de kamuflerer ”Den sidste Vollsmose plan”, så er det en stempling af en masse mennesker og en favorisering af dem med penge, overklassen og ejendomsspekulanterne.

Politikkernes planer handler om at ta´ fra de fattige og gi’ til de rige. Men den handler også om så meget mere end blot penge. Den stigmatiser og diskriminerer tusindvis af os borgere i det ganske land. Jeg skal nok forklare nærmere, hvad jeg mener med det, inden jeg er færdig, det lover jeg.

Odense Kommune har sørget for at vi i Almen Modstand har endnu mere travlt end i andre storbyer. For her har lokalpolitikkerne lavet deres Helt Egen plan. De vil ikke ligne alle de andre, så regeringens ”Ghettopakke”, også kaldet  “Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030” er ikke nok.

Odense kalder deres for plan for: AFVIKLINGSPLAN AF VOLLSMOSE!   – Nåå neej, ups ”UDVIKLING AF VOLLSMOSE – Den sidste Vollsmose plan ”. Og den skal være gennemført allerede i 2023, hvor regeringens ”Ghettopakke” siger 2030..

Og det til trods for at “Ghetto pakken” allerede er afprøvet og gennemført i adskillige andre europæiske lande, og der ingen evidens er, beviser på, at det virker! Tværtimod, det er konstateret ”At går man med krykker, mens men er bosat i Seden, ja, så går man også med krykker selvom man bliver flyttet til Tarup – Det er behandling og træning der gør en forskel, ikke adressen vi bor på”.. Det var godt nok lidt af en overraskelse hvad?

Og vi i Almen Modstand kæmper Også imod finansieringen af ”Ghetto Pakken”. For Regeringen og dens støttepartier vil stjæle milliarder fra Landsbyggefonden.

Landsbyggefonden er lejernes fælles opsparing, hver eneste lejer i de Almennyttige boligforeninger betaler til den, via deres husleje. Uanset om man bor i Frederikshavn, Kerteminde eller Roskilde. De milliarder er sat til side for Vores, lejernes skyld, for overhovedet at kunne bevare den Almene bolig sektor som vi kender den i dag.

For det koster milliarder fortsat at kunne gennemføre de nødvendige projekter i vores boligforeninger. Vedligeholdelse og nybyggeri bliver ikke ved med at være en selvfølge, hvis penge forsvinder. Vores milliarder giver et økonomisk råderum, gør hele forskellen, på om der er råd til at passe godt på de gamle boliger vi har, så vi lejere bliver fri for at må bo i noget gammelt Lo.. til det falder fra hinanden og må køres væk af en bulldozer.

Og til at sikre at alle nuværende og kommende generationer af lejere kan bevare retten og ikke mindst muligheden, for at få tag over hovedet, et hjem. Dvs. om der kan bygges det antal nye boliger, der er brug for.

Og huslejen, ja, penge er ikke alt, meen alligevel syntes jeg det her punkt er værd at nævne. For vi får jo ikke alle ministerpensioner, direktørlønninger eller gyldne håndtryk. Og jeg har ikke lyst til at skulle vælge mellem at leve på vand og brød eller få tag over hovedet.

Så det siger sig selv, forsvinder vores milliarder fra landsbyggefonden, så skal boligforeningerne ud og låne sig til nye penge, og det koster! Og det kommer til at gå ud over os lejere, for så skal der spares. Både på den kvalitet man vedligeholder med og bygger nyt i. Dvs. vi let kan komme til at bo i noget vi skammer os over.

Eller også går det ud over huslejen – og stiger huslejen så skaber det endnu flere fattige og hjemløse, eller tomme lejligheder som ingen har råd til at bo i. Så landsbyggefondens milliarder, dé er hvor de skal være! Fordi vi lejere SELV skal bruge dem. Dét er dem der gør hele forskellen på, om den almene boligsektor overlever eller bliver aflivet.

Det er skammeligt, at politikkerne ikke selv vil betale, men sender regningen for deres store planer, videre til os lejere. Og når man tænker over det, så lyder det helt vanvittigt, at nogen støtter det lovforslag.

At vi lejere skal acceptere at mange tusinde af os får smadret rammen om vores liv, vores hverdag, og vores hjem, og leve med den usikkerhed man oplever, når man bliver tvunget til at slippe alt det man kender. Det er rigeligt svært at falde til på en ny arbejdsplads, men det kan man i det mindste forberede sig på – det her handler om, at vi bliver smidt ud, hele vores base bliver rykket op med rode, og forude venter en totalt ukendt fremtid. Hvem ville ikke få ondt i maven af det?

Hvordan kan Politikkerne syntes det er rimeligt – ja, overhovedet finde på den ide – hvad sker der for dem?

Men som H.C. Andersen skrev ”DER VAR ENGANG” –  DENGANG HVOR MAN REV BOLIGER NED, FORDI DER VAR NOGET GALT MED BOLIGERNE – NU RIVER MAN BOLIGER NED. FORDI MAN SYNTES, DER ER NOGET GALT, MED DE MENNESKER DER BOR I DEM !

Er det et fornuftigt argument man kan bruge til at smide mennesker ud af byerne og milliarder af kroner på lossepladsen, for det er jo reelt det de vil! Alene i Vollsmose går det ud over ca. 3500 mennesker, mennesker som du og jeg der bliver smidt ud, inden man buldozer velfungerende vedligeholdte lejligheder, og laver milliarder til murbrokker. Og hvem står tilbage med regningen. Det gør vi lejere.

Og ikke en eneste af os, har kommunen spurgt, om vi har lyst til at flytte. Og jeg kender heller ikke en eneste der faktisk har lyst til at flytte. Så selvom Vollsmose-rygtet siger det er slemt at bo herude, så kan vi vist roligt fastslå ”At det bare er en smule” overdrevet ! Ellers ville mange af os jo tage imod tilbuddet med kyshånd, og så ville tvangsflytningerne jo slet ikke være nødvendige.

Det er rent ud sagt et forfærdelig menneskesyn der ligger til grund for denne kollektive afstraffelse politikkerne har gang i.

For ja, vi ved da godt der er et par rådne æbler i kurven, men vi bor altså over 9000 mennesker i Vollsmose, og langt størstedelen er af os er særdeles velfungerende borgere, hvad med alle os ?.. Man kunne jo fjerne de dårlige, hjælpe dem på højkant der kan hjælpes og lade politiet tage sig af dem der fortjener dét. Det gør Man i et Demokrati.

Men “Gettopakken” og ikke mindst ”Den sidste Vollsmoseplan”, stempler og diskriminerer en kæmpe gruppe almindelige mennesker. De beboere betragtes ikke med samme værdi som andre mennesker. Der er ved at blive taget rigtig store beslutninger henover hovedet på dem, og jeg er en af dem. Det er jeg godt nok forskrækket over.

I mit demokratiske Danmark, har jeg chokeret måtte erkende, at jeg sgu har mistet mit frie valg, man kan vel konstatere at jeg og tusindvis af andre borgere landet over, er sat under administration. Meen – Det ville vist nok gavne samfundet væsentligt mere, hvis det var bankerne man havde travlt med, kan vi ikke blive enige om det.

For som loven er lige nu, så ikke nok med at de smider mig og en hel masse andre mennesker ud af vores hjem. Vi har mistet den frie ret, til selv at bestemme hvor vi så vil bo og i hvad vi så vil bo i.

For i Odense har Borgmester og Co. som den eneste kommune i landet, så vidt jeg ved, valgt én helt særlig tilgang til genhusningen. Så som beboer i Vollsmose har jeg derfor INGEN rettigheder, som i INGEN!

Kommunen har været smart, i deres lovforslag står følgende formulering:  ”Der tilbydes en Passende bolig” – ikke en Tilsvarende bolig”. Jeg har skam udspurgt borgmesteren på et af deres ”oplysningsmøder”. Og han svarede meget stolt ”Det er lovligt, vi har nemlig fået dispensation af politikkerne på Christiansborg”.

Dvs. at den bolig man for tilbudt, når man skal tvangsflyttes, ikke nødvendigvis svarer til den størrelse, man er blevet smidt ud af. Så selvom man er glad for sine møbler, sine malerier og har brug for den størrelse lejlighed, man nu har, f.eks. for sin treværelses lejlighed, og gerne ville have en på samme størrelse.

Ja, så kan kommunen i Odense mene at en toværelseslejlighed er stor nok. Og så er det kun det du får tilbudt. Det er jo ikke svært at regne ud, hvorfor Byrådet har bestemt det. Hvad er billigst at opføre. Er det mon et, to, tre eller fireværelses lejligheder.

Jeg har lige lidt mere brok endnu. For jeg syntes det er mærkeligt, det der sker i Danmark for tiden. Den ene aften, da jeg faldt i søvn, der talte jeg som et plus for samfundet, men da jeg vågner næste morgen, så er jeg et minus, og sat på de ”uønskedes liste”.

Og det er ikke fordi jeg er farlig eller kriminel, jeg er ganske stille og rolig og det værste jeg har lavet, var vist at gå på æblerov hos naboen da jeg var barn og højlydt diskutere med Inger Støjberg, da hun i efteråret besøgte os i Vollsmose.

Jeg og tusindvis af andre, er simpelthen kommet på de uønskedes liste, fordi vi bor i et område, som Odense kommune via deres egen anvisningsform, selv har gjort til en multikulturel del af Odense. Her tæller det dog kun på minussiden, at mennesker kan mange sprog og har forskellige talenter og evner.. Ja, det anses faktisk ikke som en resurse i ret meget af Odense. Vi er derimod de Mærkelige, der vist lige skal holdes lidt øje med.

Så jeg skal leve med at Politiet, politiet som jeg altid har opfattet, som de uskyldiges beskyttere, dem der passer på os helt almindelige mennesker, nu bl.a. har ret til at kigge i min taske, gennemsøge mit hjem, ja, alt hvad vi ejer. Det gælder for alle os, på ghettolisten, når som helst de syntes – blot fordi vores hjem ligger på den forkerte side af vejen.

Og så er det ”nærmest ulovligt ” kun at ha gennemført en 10. klasse, selvom man har job og klarer sig selv. Og ja, hvor langt ude det end lyder, så bliver alle, inkl. jeg selv, straffet for, hvad mine forældre og bedsteforældre har gjort – længe inden jeg blev født !                                                                                                             For i boligområderne på Ghettolisten må man ikke være for blandet, mindst 50 % skal være Etniske danskere, dvs. hvis dine forfædre havde mod til at rejse ud i verden og endte her i Danmark.. Uha.. Inger Støjberg var ude i at argumentere for 5. og 6. generations indvandrere da hun aflagde os et fint besøg. Men helt ærligt, så kender jeg faktisk mange  ”Etniske Danskere ” der går og griner af hende, for hvor mange af os kan reelt fremvise et stamtræ, som ikke er tilsat lidt krydderi fra omverdenen.

Min bedsteforældre kom fra den gamle danske koloni De vestindiske øer. Min mor og storebror er mørke i huden, mens mine to søstre og jeg er blevet et par blegfise, vi er de kamuflerede efterkommere ”Af ikke-vestlig baggrund” så vi opfattes som Danskere.. Og Sådan burde det være for alle os som er født i Danmark eller som har fået dansk statsborgerskab – VI ER SGU DA DANSKERE ! Hva skulle vi ellers være –  ”Hollændere” ?

Men jeg må vist hellere lige vende tilbage til Almen modstand. Det er Os der kæmper i mod Ghettopakken og dens massive ødelæggelser af bygninger og mennesker.

I kan vist godt tåle at høre det lille eventyr igen.. så ja, Som H.C. Andersen skrev..  ”DER VAR ENGANG.. DENGANG HVOR MAN REV BOLIGER NED, FORDI DER VAR NOGET GALT MED BOLIGERNE – NU RIVER MAN BOLIGHER NED, FORDI MAN SYNTES, DER ER NOGET GALT MED DE MENNESKER DER BOR I DEM.

Det skal skam tages helt bogstaveligt, nu er jeg ikke matematikker, men alene i Vollsmose er det mere end 1000 hjem der bliver smadret. Hvor mange 100 millioner eller milliarder kommer det til at koste, at rydde op efter dette og bygge nye.

Så vi har brug for jeres hjælp, uanset hvor I bor, er I særdeles velkomne til at melde jer ind i Almen Modstand, og det er gratis. Det er der ikke meget der er i disse dage.

Vores gruppe er på Facebook, der er en landsdækkende og en lokalgruppe, vores hedder ”Almen modstand, Odense”.

Man kan være passiv medlem på Facebook, dvs. sprede vores aktiviteter og opslag, evt. møde til vores events. Eller gå aktivt ind i Almen Modstand. I er velkomne på vores møder, til at være med i planlægningen af kommende aktiviteter, dele flyers ud, deltage i happenings ect. I det omfang I har tid og lyst. Det er helt op til jer.

Men der er ingen tvivl, Jo flere stemmer vi er – jo højere kan vi råbe i kor. Og vi har virkeligt brug for hver en stemme i almen modstand.

Jeg vil sige tak for denne gang, håber ikke I har kedet jer og Fortsat go Første Maj.

SE RINA KRØYERS TALE PÅ VIDEO

Læs også

1. maj 2019: Kun en kæmpende arbejderklasse kan skabe forandring
Dorte Grenaa, APK – 1. maj på Den Røde Plads i Fælledparken

APK-Fyn 1. maj tale ved Jan Nielsen – Munke Mose

Klassekampens 1. maj 2019 – billedreportage fra Den Røde Plads i Fælledparken

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater