Amerikansk terror mod Venezuelas folk – USA forsøger at genvinde kontrollen over Latinamerika og Venezuelas olie

De amerikanske imperialister forsøger at genvinde magten i Latinamerika i det de betragter som deres ’egen baggård’, og USA´s kamp for at underlægge sig Venezuela har været i gang længe. Men siden USA i samarbejde med kræfter i Venezuela, har forsøgt at indsætte Guaidó ved et kupforsøg og har gennemført stramme økonomiske sanktioner og sabotageforsøg, er Venezuela blevet udsat for en form for belejringstilstand, som stadig skærpes. USA holder alle muligheder åbne for at nå sine imperialistiske mål, herunder også en invasion.

USA lægger ikke skjul på hvordan USA ser på mulighederne i det olierige Venezuela – landet med verdens største kendte oliereserver:

”Det vil udgøre en stor forskel for USA økonomisk hvis vi kunne få amerikanske olie-firmaer ind og udnytte olie mulighederne i Venezuela, udtalte John Bolton, Trumps sikkerhedsrådgiver.

Men når Venezuela er blevet et imperialistisk brændpunkt for USA skyldes det ikke alene Venezuelas enorme oliereserver, men finder sted på basis af imperialistmagternes skærpede indbyrdes kamp om markeder og ressourcer.
Dette kommer til udtryk ved skærpede handelskrige, lokale krige og oprustning anført af USA, som er presset som verdens enerådende imperialistiske supermagt og udfordres især af Kina som snart overgår USA økonomisk og i dag har kæmpe økonomiske investeringer over hele kloden.

Med et Kina som i dag er Latinamerikas og også Venezuelas største kreditor, med enorme investeringer. Et USA som engang herskede over Panamakanalen, men som i dag kan se et kinesisk selskab eje Panamakanalens største havn Margarita Island Port på kanalens atlantiske side, med tæt adgang til et af verdens vigtigste godsdistributionscentre.

Det er i hele denne situation USA genopliver Monroedoktrinen som udenrigspolitisk princip:
Igen at få fuld kontrol over USA´s ” baggård” , ”Deres halvkugle” fra Alaska til Kap Horn:

”I denne administration er vi ikke bange for at bruge ordet Monroedoktrin. Dette er et land (Venezuela red) på vores halvkugle. Det har været målet for amerikanske præsidenter at gå tilbage til Ronald Reagan for at få en hel demokratisk halvkugle, “udtaler Bolton.

Tidligere henviste Kennedy f.eks. til Monroedoktrinen i forbindelse med USA’s angreb på Cuba ved Svinebugten

En Trump administration der sammen med Venezuela placerer Cuba og Nicaragua som del af “tyranniets trojka”. Latinamerikanske lande USA ikke har kontrol over og bekæmper med krav om at få dem åbnet op for USA´s indflydelse og investeringer, hvor de loves ”demokrati” og økonomisk fremgang. I dag med hoved fokus på at få kontrol over Venezuela.

På den amerikanske halvkugle har USA og CIA erfaringer langt tilbage med forberedelser af kup som kuppet i Chile i 1973 imod den demokratisk valgte præsident Allende, der blev væltet og dræbt i 1973.

Kissingers og Nixons ordre dengang til CIA var: ”få økonomien til at skrige”, for at ”forhindre Allende i at komme til magten eller for at fjerne ham fra pladsen”

Med nylige erfaringer fra Ukraine med at skabe provestlige protester med fascister i en afgørende rolle som ved ”Maidan-oprøret”, hvor CIA var med til at sikre kuppet mod den siddende demokratisk valgte præsident.
Og med erfaringer fra Libyen hvor det ved hjælp af militær terrorintervention fra USA og Vestens side lykkedes at få fjernet og dræbt Libyens præsident Gadaffi. Et drab ledsaget af en skraldgrinende krigsforbryder, Hillary Clinton: “We Came, We Saw, He Died”

Med et USA der lige nu forsøger at udnytte og forstærke Venezuelas økonomiske og politiske krise med galopperende inflation og nød på en baggrund af manges skuffede forventninger til Maduro. Ikke et socialistisk land som det fejlagtig fremstiller sig selv som og Venezuela demagogisk anklages for af USA-imperialismen. Men et land der aldrig har gjort op med afgørende kapitalkræfter, oligarkerne der netop spiller sammen med USA for at få en USA-lakaj til magten i en venezuelansk kapitalistisk diktaturstat.

Et USA der gør brug af strangulerings sanktioner imod Venezuelas folk for at få ”økonomien til at skrige”, fulgt op af sabotageaktioner, herunder tidligere mordforsøg, for at få landet til at falde fra hinanden, åben for amerikansk intervention og oprettelse af en amerikansk lydstat.

Ovenpå USA´s ”nødhjælps”-fiasko i Columbia på grænsen til Venezuela, hvor det ikke lykkedes at trænge igennem på grund af venezuelansk militær, taler USA´s lakaj Guaidó nu for første gang åbent om behovet for væbnet intervention og fulgt op af en ny plan om at få erklæret Venezuela i ”undtagelsestilstand” med behov for ”hjælp” udefra.

Planer der meget belejligt blev efterfulgt af 2 cyberangreb på Venezuelas el-forsyning som lagde arbejdspladser og skoler øde i flere dage.
Alt peger på en terroristisk sabotagehandling og forsøg på at skabe kaos og kaste ansvaret på regeringen og vil kunne være en forløber for udenlandsk militær intervention.

USA´s udenrigsminister Pompeo tweetede afslørende om El Cyberangrebet : ”No food, NO medicin. Now no power. Next no Maduro”.

Rubio, amerikansk republikansk høg var også bekendt med det terroristiske Cyber-angreb på Venezuelas el-forsyning og kunne 3 minutter efter angrebet viderebringe informationer om detaljer i angrebet og stod klar til at kaste skylden på det interne forfald og misregimente og manglende kontrol overfor sin befolkning,

En ekstrem vanskelig situation for det venezuelanske folk og alle revolutionære og antiimperialister i Venezuela.

Venezuelas Kommunistiske Parti (marxister-leninister) der kæmper for reel forandring og folkelig kontrol af staten og konsekvent kamp imod imperialismen udtrykker i en nylig erklæring om situationen bl.a.:

”Her er det jo bemærkelsesværdigt, at truslen i vores land i dag er direkte relateret til den inter-imperialistiske kamp for opdeling af verden, der manifesterer sig i forskellige angreb mod vores folk. Men det er nødvendigt at fremhæve et andet aspekt, måske allervigtigst er det enorme revolutionære potentiale der viser sig i denne situation, fordi folk ikke vil forholde sig passivt overfor aggression.”.

…”For at udvikle den antiimperialistiske offensiv med store chancer for succes er det nødvendigt at styrke fremskridtene med at konsolidere enheden og alliancer blandt de revolutionære sektorer. At se udover individuelle forskelle og indgå aftaler for at gå videre sammen på basis af det overordnede formål med permanent mobilisering:
Mobilisering af fælles handlinger for at angribe hovedfjenden, afmaskere fjenden, udsætte fjenden for massernes afvisning og had. Det er blandt andre de handlinger, som revolutionære skal fremme med mere engagement lige nu.”.

En international anti-imperialistisk solidaritets bevægelse med det venezuelanske folk, arbejdere og bønder er under udvikling.
Og der er et kæmpemæssigt behov for en hurtig udvikling af denne bevægelse, der må udvikle sig på trods af den internationale sabotage og mange regeringers støtte til imperialismens kupforsøg i Venezuela. Heriblandt den danske som var i allerforreste række og straks støttede USA´s kup-“præsident”.

Læs også:

Vi fordømmer den danske regerings anerkendelse af kuppræsidenten i Venezuela!
Af APK, Arbejderpartiet Kommunisterne

Hvad situationen i Venezuela kræver af de revolutionære
Af Venezuelas Marxistiske-Leninistiske Kommunistiske Parti

Om kupforsøget i Venezuela
Af Spaniens Kommunistiske Parti (marxister-leninister)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater