Jean Hermansson – verdensfotograf på fabriksgulvet

Svensk TV viste for nylig en rigtig fin dokumentarfilm om en fotograf af verdensformat. ‘Himlens mørkrum’ var om og med Jean Hermansson (1938-2012), fotograf af verdensklasse. Han var arbejdernes fotograf, arbejderklassens fotograf, frem for nogen. Ikke bare i Sverige – han rager op internationalt.

Filmen tog udgangspunkt i udstillingen af samme navn, der vises forskellige steder i Sverige. De understreger begge hans betydning.

Jean Hermansson blev født i Småland og uddannede sig som ungt menneske til fotograf i Stockholm. Allerede som ung startede han på sit livs projekt: at portrættere den svenske arbejderklasse, kvinder, mænd, børn, og deres klassefæller internationalt.

I slutningen af 60erne rejste han Sverige rundt blandt bygningsarbejdere og dokumenterede deres liv. Arbejdslivet, de arbejdende på jobbet altså, først og fremmest.

‘Byggnadarbetere’ var hans først fotobog fra 1969, med tekst af Arvid Rundberg. Den blev fulgt op af ‘Dom svarta: en bok om gjuteriarbetare i Sverige’ (1970) og ‘Nere på verkstadsgolvet’ (1971,) resultater af samarbejdet og en to-årig reportagerejse med forfatteren Folke Isaksson.

I 70erne rejste han det meste af verden rundt. Han søgte derhen hvor arbejderne og folkene gik til modstand og kæmpede. Han fotograferede frihedskæmpere i Afrika (fotobog fra Guinea-Bissau, hvor han levede med guerillaen), metalarbejdere og bønder i Vietnam, ‘Arbejdernes Spanien’ i Franco-regimets sidste år .

Fra 1980erne arbejde han mest med dokumentarfilm og vendte tilbage til menneskene på arbejdspladsen med film om nedlæggelsen af Øresundsværftet i Landskrona og Kockums, om arbejdere på et støberi, om slagteriarbejdere (2001). Det blev blandt andet til ‘Den sista båten’ om Øresundsværftet (1983), Arbetets döttrar 1986) og ‘Gjutarna. Om ett gammalt hantverk i Småland ‘ (1990). I 2005 kom bogen ‘Jean Hermansson – fotografier’ på Malmö museers forlag.

Hans fotos blev vist på en række udstillinger, mens han levede. Blandt andet på Arbetes museum og Malmø museer. Efter hans død erhvervede Landskrona museum hele hans fotosamling, hvoraf rigtig meget ikke er udgivet.

– Alle mennesker er smukke, når de arbejder, sagde Jean Hermansson.

Interessen for hans (især sort-hvide)  fotos, der på fremragende vis dokumenterer en tid og en klasses liv er voksende. Han havde verdensformat og bør kendes og dyrkes også uden for Sveriges grænser.

Se også

Himlens mörkrum -utställning med Jean Hermanssons fotografier på turné i Folkets Hus

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  18. juli 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater