LO: Lønmodtagerne skal være småaktionærer og hjælpe den kriseramte kapitalisme

Dansk økonomi er ligesom EU’s og det meste af den globale økonomi præget af stagnation og lavvækst. Virksomhederne er præget af overproduktion og skærpet konkurrence. Nu vil det socialdemokratisk kontrollerede LO komme den kriseplagede kapitalisme til undsætning og få arbejdere og lønmodtagere til at blive småaktionærer og investere evt. opsparing i den kapitalistiske roulette.

roulette
LO-formand Lizette Risgaard vil lette beskatningen af aktier, så det angiveligt skulle være attraktivt for lønmodtagere at blive småaktionærer – med et investeringsloft på 50.000 kr.

Forslaget er en del af LO’s syv punkts plan for at ’sætte skub i dansk økonomi’ og inspireret af en svensk ordning, der blev gennemført i 2012 for at hjælpe kapitalisterne ud af krisen. Siden da har 1.8 millioner svenskere investeret i den med i alt omkring 105 milliarder danske kr.

Der er i dag allerede en million danskere, som er småaktionærer. Nu vil LO have endnu flere af sine knap en million medlemmer til at investere i aktier, lokket med en lille skattefordel. Men undersøgelser blandt andet fra CBS viser, at det generelt ikke betaler sig.

LO’s forslag bliver mødt med kritik. Dels fordi det ikke er fagbevægelsens opgave at frelse et kapitalistisk system, som ikke duer, men også fordi det i sig selv er en dårlig forretning at være småaktionær. Det er ofte netop dem, som taber på rouletten.

Til DRs P1 Business indrømmer Lizette Risgaard at arbejderne risikerer tab ved at investere i virksomhederne:
– Sådan kan det gå. Men der er også en chance. – Vores model lægger op til, at vi med den her investeringskonto skal have den nødvendige rådgivning. For at minimere risikoen, skal det foregå på en investeringssikker form, siger hun.

Men når det kommer til stykket, er det simpelthen et rigtigt dårligt forslag om at gamble med arbejdernes og lønmodtagernes surt tjente sparekroner. Det er klassesamarbejde – og som altid på arbejdernes bekostning.

Se mere om dette forslag og LO’s seks andre tiltag for at redde kapitalisterne hos DR

LO får kritik for forslag om lønmodtageraktier

 

KPnet 24. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne