Oktober Radio: Kulturens værdi – og stem NEJ til OK20

Udsendelsen 28. marts 2020

I ugens podcast fra Oktober Radio, taler vi om kulturens værdi, og hvordan situationen har tydeliggjort hulheden i kapitalismens neoliberalistiske mantra, der f.eks. i den praktiske politik er omsat i ”fra forskning til faktura”, og i kulturlivet, at eneste gangbare målestok er antal kunder i butikken.

Vi starter med at høre et lille klip fra et interview med Thomas Koppel og Anisette. Her spørger intervieweren om Savage Rose ikke er beviset på, at hvis der er kvalitet i kunst, så vil den overleve, uanset modgang. Og Thomas Koppel forklarer, at det er der ingen automatik i. Tværtimod er sagen at langt hovedparten af menneskehedens samlede evner bliver misbrugt, og millioners liv visner og uden de får mulighed for udfolde deres potentiale. Der er ingen automatisk retfærdighed, der sikre at det gode sejre.

Corona-virus epidemien er en slags stress test af hele den måde som kulturlivet overlever på i dag, og det har vist sig at det økonomiske fundament er totalt eroderet. Siden Internettet og digitaliseringen har kulturlivet ikke kunnet overleve på udgivelser, der sælges f.eks. stort set ikke plader og CDer mere, alt kan streames fra nettet, uden det i sig selv giver en indkomst til udøvende kunstnere der kan give brød på bordet og tag over hovedet.
Eneste indtægtsmulighed har været at kunne sælge billetter til koncerter. En indtægt der ofte har været ganske sporadisk og ujævnt fordelt over året.

Med nedlukningen af alt kulturelt, sjov og socialt i samfundet, så er den indtægt forsvundet. Og folk er blevet tvangsparkeret foran deres skærm derhjemme, med rigelig adgang til tomme kalorier. Det giver anledning til at se på hele financieringen af kulturen i Danmark. Og et opgør med den håbløse ide om at hvis bare kunstens indehold er god nok, så skal kunstneren nok overleve, ved at kunne sælge den.

Vejen fra piedestalen til tiggerstaven er aldrig lang, og drømmende om at kunne leve som kulturarbejder under kapitalismens betingelser, er skrøbelig som et stykke poselæn.

OK20 Corona eller ej stem Nej!
I sidste del af udsendelsen kommer vi ind på at Forligsmandens mæglingsskitse til overenskomst 2020 i den forgange uge. Og allerede nu er sendt til urafstemning. De fleste har fået en mail med et link og en kode, så de kan gå ind på en hjemmeside og stemme, inden den 15. april.

Vi anbefaler et klart Nej. Ingen af arbejdspladsernes krav er blevet hørt, og alene derfor skal der stemmes Nej. Men ydermere er hele corona-virus panikken blevet udnyttet på det mest kyniske af arbejdsgiverne til at tvinge en krise aftale igennem. Hvor lønnen ikke kan følge med inflationen og stigende leveomkostninger.

Læs mere her:
Afstemningerne om OK20 starter: Corona eller ej – Stem NEJ!

 

Flådeøvelse midt i en corona tid?
Til sidst kommer vi ind på at det store franske Hangar skib, Charles de Gaulle, der skule have været på flådebesøg i Århus søndag den 29. marts, ikke ligger til kaj alligevel. Men at selve flådeøvelsen hvor de sammen med danske krigsskibe skal øve krig mod Rusland m.fl.. Det er meget sigende at militæret kan fortsætte med at bruge uanede midler på at forberede den næste krig, mens titusinder er sendt ud i arbejdsløshed som følge af den chokterapi som regeringen har trumfet igennem.

Stop militærøvelsen – Penge til velfærd og sundhed ikke til krig

Læs mere her:

Penge til sundhedsvæsenet – ikke til militæret! Stop militærøvelsen med fransk hangarskib!

 

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne