Corydon tilbage: Lad de lavtlønnede betale

 Af Kommunistisk Politik

– Hvis politikerne på forhånd har bestemt sig for, at der skal spares penge i det offentlige – så er der vel ikke noget at forhandle om?

Spørgsmålet blev stillet til tidligere finansminister Bjarne Corydon her i forbindelse med OK-18.

Og svaret lød:

– Det er der da absolut – det er jo altid en diskussion hvordan man sparer og hvorhenne man sparer.

Men den diskussion har de offentligt ansatte fået nok af. Nok er Nok.

For de store lavtlønsområder af offentligt ansatte spiller reelle lønforbedringer og ligeløn en stor rolle i OK18. De sidste mange overenskomster har lønnen haltet bagud, mens alt andet stiger.

De offentlige arbejdsgivere kører efter EU-doktrinen, der anser de ansatte som ren udgift – mens topforhandlerne fra fagbevægelsen ved tidligere OK-forhandlinger har godtaget beregningsmodeller, der gennem regneark kan forvandle virkeligheden til, at de offentlige ansatte har fået for meget i løn.

Lige nu spøger nye ugennemskuelige regnedrenge-modeller i OK kulisserne bag de lukkede døre.

Det var tidligere socialdemokrat og minister Bjarne Corydon, der stod i spidsen for den bundne opgave at gennemføre EU’s diktat om at skære ned på den offentlige sektors udgifter, og særligt på de offentligt ansattes løn og arbejdsforhold. Som samordningsminister nedsatte han den forhadte Moderniseringsstyrelse i 2011.

Men Corydon var ikke alene. Socialdemokratiets nuværende leder Mette Frederiksen var medansvarlig som socialminister i samme regering. Igen i 2013, hvor Corydon nu som finansminister sammen med Thorning og med Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister stod bag den kyniske lærerlockout, hvor lærernes løn-og arbejdsforhold skulle betale den mislykkede folkeskolereform.

Det er ikke underligt at Mette Frederiksen ikke er velkommen 1.maj i Ålborg, nu hvor historien med et regeringsindgreb er ved at gentage sig, og hun fortsat nægter at støtte de offentligt ansatte.

Gennem Moderniseringsstyrelsen planlagde staten – de offentlige arbejdsgivere – tilbage i 2013 at stjæle 20 milliarder kr. inden 2020 gennem forringende overenskomster på det offentlige område. De 2 milliarder blev klaret ved at udradere lærernes arbejdstidsaftale.

Der har i de sidste uger været omfattende protester og strejker i Frankrig og Spanien mod samme EU-diktater om forringelser i den offentlige sektor og for de ansatte. Også i lande som Belgien og Portugal har der været store slag om de offentligt ansattes arbejdsforhold. Her har EU’s reformkrav haft stor indflydelse på løndannelsen og de kollektive forhandlinger.

Det er ikke tilfældigt. Kravet om, at de offentligt ansatte skal holde igen med lønnen, ligger nemlig helt i tråd med de økonomiske EU-pagter, som flertallet i folketinget har bestemt skal gælde for Danmark.

Som nuværende redaktør af Børsen kan Corydon lykønske sig selv med at have givet navn til ‘Corydon-doktrinen’ om at spare offentlige lønkroner. Og Sofie Løhde (V) kalder sig som chef for moderniseringsstyrelsen Innovations- (fornyelses) minister. Men det eneste de to reelt kan prale af er de ekstravagante høje offentlige lønninger, de har hevet hjem til sig selv for at udføre EU’s diktat.

Det har de offentligt ansattes lønefterslæb og -tilbageholdenhed betalt for.

Se flere artikler og kommentarer omkring OK18 på KPnetFacebook

og følg med på Dorte Grenaas facebookside

Se også

OK18: Reel ligeløn NU! Decentrale forhandlinger giver uligeløn

Regeringer i krig mod den offentlige sektor

OK-kamp mod EU’s plan: Udradering af en offentlig sektor og afskaffelse af de kollektive overenskomster

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet 27. marts 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater