OK18: Reel ligeløn NU! Decentrale forhandlinger giver uligeløn

Det er regeringens og Sophie Løhdes erklærede mål, at en meget større del af lønforhandlingerne på det offentlige område skal foregå som lokal og personlig forhandling. En klar vej til endnu større uligeløn mellem kvinder og mænd – og dårligere løn i det hele taget.

OK- kamp 2018 – demonstration i Århus 22. marts

Kollektive OK-forhandlinger skal omskabes til decentrale. Det er både regeringen og EU’s mål. At denne model vil fremme opsplitning og give dårligere resultater kan man ikke være i tvivl om. Fedterøvstillæg og hemmelighedskræmmeri om den enkeltes løn har alle dage været en metode til at holde lønnen nede. Statistikken dokumenterer også klart, hvordan denne model er et kæmpe angreb på retten til ligeløn.

– Vi får endnu større lønforskelle, hvis en større del af lønnen skal forhandles lokalt. Lokallønnen udligner ikke forskellene. Den skaber tværtimod større forskel mellem mænd og kvinders løn, konkluderer forskerne Lisbeth Pedersen Mona Larsen i en undersøgelse for VIVE.

I gennemsnit får kommunalt ansatte kvinder f.eks. lokale årlige tillæg på 26.914 kr., mens mændene får 43.332 kr. Det hænger både sammen med at mænd er ansat i jobs med højere løn, men det er ikke hele forklaringen. Også i samme jobs vil lokale forhandlinger gå i retning af at øge en ulige løn og omgå de formelle krav til samme løn for samme arbejde.

Syg opsplitning

På en arbejdsplads, hvor f.eks. alle sosu-hjælpere knokler for at få tingene til at hænge sammen vil det umiddelbart være en absurd ting for den enkelte, at gå til ledelsen og tale for at netop hun skal have et særligt tillæg. Det er en ondsindet konkurrencestatstankegang. Men det er selvfølgelig også det der er planen.

Det er for det første ledelsen der afgør hvilke jobfunktioner der skal kunne udløse tillæg. Systemet vil have tilbøjelighed til at favorisere folk med ledelsesfunktioner eller favorisere særlige og foretrukne kvalifikationer, der ikke nødvendigvis handler om at udføre sit arbejde bedst muligt. Man ved desuden af erfaring, at mænd statistisk set får mere ud af personlige forhandlinger end kvinder, når de går ind i dem, og at kvinder i det hele taget er mindre tilbøjelighed til at tage dem.

Så kan kvinderne jo bare overlade det til tillidsrepræsentanten, hvis de ikke har lyst til at forhandle, mener innovationsminister Sophie Løhde. At det er alle-mod-alle-tankegangen der skal fremmes står klart:

– ”Vi har lagt op til en model, hvor det er helt op til den enkelte medarbejder, om han eller hun ønsker selv at forhandle løn. Hvis man som i dag ønsker, at ens tillidsrepræsentant forhandler løn for en, kan man altså fortsat gøre det,” siger Løhde og fortsætter: ”Vi ønsker at øge graden af den lokale løndannelse, fordi vi ved, at det bliver efterspurgt lokalt, og fordi flere medarbejdere motiveres af at få lidt ekstra i lønningsposen, når de har leveret en god arbejdsindsats.” (Information 24. marts 2018).

Denne ‘efterspørgsel’ kommer kun fra arbejdsgivere og ledelse. Decentrale forhandlinger spænder ben for solidaritet og ligeløn.

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet 27. marts 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater