Aktionærerne har en fest – 120 milliarder trækkes i år ud af virksomhederne

Skiftende regeringer overflytter konsekvent penge fra velfærd til det private erhvervsliv. Argumentet lyder, at ’når virksomhederne har det godt – så går det godt for os alle”. De skaber arbejdspladser og udvikling. Men den snyltende kapitalisme afslører sig selv i tørre tal. Aldrig er så store summer gået direkte fra profitten og ned i aktionærernes private lommer. Der investeres ikke i produktion, arbejdspladser eller nye muligheder.

Løkkehjulet_2Der spares og skæres ned – 120 milliarder går i år til aktionærernes private fornøjelse

I 2016 var beløbet der blev trukket ud af børsnoterede virksomheder rekordstort. De førende multinationale firmaer med dansk tilhørsforhold fører an på dette område, hvor især virksomheder som Novo Nordisk, Danske Bank og A.P. Møller – Mærsk trækker penge ud af virksomhederne til aktionærerne. Fra 2015-2017 har børsnoterede virksomheder sendt omkring 330 mia. kr. tilbage til aktionærerne i udbytte eller gennem tilbagekøb af aktier. Der har været tale om en stejlt stigende kurve siden 2008.

I år forventes udbyttet til aktionærerne at blive 120 mia. Det er mere end dobbelt så meget som for bare fem år siden og højere end på noget tidspunkt tidligere.

Arbejdslønnen presses ned, miljøreglerne svækkes, skattereglerne lempes for virksomheder, hospitaler og uddannelser udsultes – og mennesker på overførselsindkomster skæres ned under den fattigdomsgrænse som regeringen forsøger at usynliggøre. På alle områder omfordeles der fra det store flertal til fordel for kapitalen.

120 milliarder er simpelthen frigjort fra samfundsøkonomien til privat profit øremærket til aktionærernes luksusforbrug. Summen i sig selv afslører hvordan produktionen kunne sikre velfærd til alle, hvis ikke resultatet blev tilegnet af nogle ganske få. Der bliver næppe heller betalt megen skat af denne indtægt, der for en stor del ryger direkte til udenlandske ejere, og milliarderne bliver ikke engang omsat til forbrug her i landet.

Udviklingen viser på flere måder de dybtgående modsætninger i kapitalismen. Først og fremmest mellem kapitalejerne og befolkningens flertal, men også for kapitalen selv. Aktionærerne køber sig ind hvor profitten er god, men det sikrer ikke at firmaerne bliver ved med at gå godt. Borgerlige økonomer peger bekymret på det problematiske i, at uden nyinvestering vil profitten og ‘fremgangen’ være en stakket frist.

Aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen siger til Jyllands-Posten

-For selv om det er rart at få penge tilbage i hånden, ville det være bedre, hvis virksomhederne kunne finde ud af investere nogle af dem.

Det sker dog ikke så længe at hensynet til den private profit styrer udviklingen, som det uundgåeligt sker under kapitalismen. Det kræver et socialistisk samfund hvor produktionen er i fælles eje og indsatser og udvikling kan planlægges efter behov og overskuddet fordeles til velfærd og den nødvendige udvikling.

Inspiration til hvordan det kan gøres muligt diskuteres bl.a. på Novemberkonferencen d. 4. november. Læs mere her:
Novemberkonference og festmøde for 100-året for Oktoberrevolutionen – Slå kryds og kom med!

 

 

 

KPnet 23. oktober 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater