Løndumping og usikkerhed – 13 % af alle udbudte jobs er midlertidige

Uanset om du er pædagog, lærer, sygeplejerske, håndværker eller ufaglært skal du ikke regne med et sikkert og fast job. Usikkerheden er sat i system, idet mere end hver tiende jobopslag går til et midlertidigt job. Vilkårene er oftest dårligere end i faste jobs, der er højere arbejdsløshed, lavere livsløn og lavere pension. Og problemet er stigende, viser nye tal fra LO.

respekt for vores fag - mere løn i dagLøsansættelse rammer særligt kvinder – på sosu-området hele 26 % af jobsene

Opslået arbejde indenfor f.eks. sundhedsvæsenet er ofte enten et tidsbegrænset vikariat, et job som tilkaldevikar, eller simpelthen bare tidsbegrænset. Sorteper bliver givet videre, så nedskæringer og rokeringer på det offentlige område bliver tørret af på de ansatte. Arbejdsstyrken skal være fleksibel på samme måde som på det private. Er der nedgang i produktionen skal det nødigt være arbejdsgiveren der betaler.

På det private område har arbejdsgiverne også taget fat på at ‘løse’ deres problemer ved i enighed med fagtoppen at indgå overenskomster hvor arbejdstiden er fleksibel indenfor meget brede rammer. Er der ikke lige en ordre kan arbejderne sendes hjem, og tilsvarende kan arbejdsugen sættes op efter behov når der er travlt. Dette gav en kæmpe modstand og et klart Nej til overenskomsten på mange områder indenfor det private ved sidste overenskomst. Men den efterfølgende sammenkædning af afstemningerne med helt andre områder tryllede Nej’et om til et ja.

Hvor mange af de opslåede jobs der er tidsbegrænsede svinger meget fra branche til branche. For sosu, pædagog eller pædagogmedhjælper inden for socialområdet er det hele 26 %.

Forholdene skifter også fra kommune til kommune. I Gladsaxe og Hjørring er f.eks. hvert femte jobopslag til alle slags arbejdspladser i kommunen en kortere ansættelse.

Arbejdskraften bliver fleksibel – men i høj grad også billigere. Hele løsansættelses systemet, hvor man arbejder på ringere vilkår accepteres af fagbevægelsen og medvirker til at skabe en gruppe af ‘working poor’ – flere bliver fattige, selvom de arbejder. I EU-landene som helhed befinder næsten 20 millioner, eller 10 pct. af de arbejdende (lønmodtagerne) sig i denne kategori.

Se Det er de riges paradis: Fattigdommen breder sig
KPnet 23. marts 2017

For den enkelte ansatte betyder løsansættelse lavere løn, dårligere forhold, mere arbejdsløshed, usikker økonomi og en stresset og usikker hverdag. Det er en form for generel løndumping, der presser hele arbejdspladsen og arbejdsmarkedet. Sammenhold og arbejdskamp bliver vanskeligere, der bliver mindre mulighed for engagement og for at sige fra overfor dårlige forhold og dårlige arbejdsgange.

Ikke alene er særlige brancher hårdt ramt, løsansættelse rammer også kvinderne hårdest
Se Hvorfor går de fleste løse jobs til kvinderne?
KPnet 23. februar 2017

Læs om undersøgelsen her
Mere end hvert tiende jobopslag er for et midlertidigt job
Ugebrevet A-4 29. september 2017

 

 

 

 

 

KPnet 29. september 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater