Den sidste olie bør blive i undergrunden – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 26. august 2017

olie

I dagens udsendelse bruger vi Mærsks udsalg af den danske undergrund til det franske Total til at tale om, hvorfor det vil være et godt tidspunkt at stoppe op og nationalisere retten til den danske undergrund, og beslutte at lade olien blive liggende og begynde at rydde op efter årtiers miljøsynder.

Man kan godt få det indtryk, når erhvervsfolk og politikere udtaler sig, at olie er en god forretning for Danmark og godt for beskæftigelsen. Men forestillingen om at gas og olieudvinding fra Nordsøen kun handler om forsyningssikkerhed og beskatning, mangler fuldstændigt at forholde sig til de langsigtede økonomiske udsigter, samt miljø og sundhed og forandringer i klimaet.

Desuden kan reel forsyningssikkerhed under alle omstændigheder kun opnås ved en overgang til 100 procent vedvarende energikilder.

Ud over den forurening der kommer, når fossile brændsler driver alt fra transport til kraftværker, er den fossile branche og ikke mindst oliebranchen skyld i forurening i alle mulige led i kæden – fra olien kommer op af undergrunden, til transport og raffinaderier osv.

Og selvom der er grund til at være bekymret for arbejdspladserne, kan der komme til at være masser af arbejde i oprydninger af alle de installationer, der er i Nordsøen, samt udviklingen af nye miljørigtige energiformer også offshore. Det samlede antal boretårne i Nordsøen fra alle lande og virksomheder er i dag omkring 300, og langt de fleste står overfor at skulle afvikles i de kommende år, når olien slipper op, eller bliver for dyr at få fat i.

Det franske olieselskab Total, der i dag er et af verdens 10 største i branchen, omfatter alle dele af industrien. Det driver desuden en kæde af benzinstationer der også har stor udbredelse i Afrika. Total blev bl.a. kendt i Danmark som medvirkende til eftersøgning efter skiffergas i Nordjylland, også kaldet fracking.

Virksomheden har en lang historie som miljøsynder, blandt andet i Afrika, men også i Frankrig, hvor de blev kendt medskyldige i en af de værste olieforureninger nogensinde,  da en olietanker forliste ud for den franske kyst i 1999. Blandt deres mindre kendte skandaler hører også tilskyndelse til magtmisbrug, korruption og borgerkrige rundt i verden.

Læs mere her:

En Total løsning: Mærsk scorer kassen efter 55 års olieeventyr

Energistyrelsens plan for at udnytte alle ressourcerne:
Fremtidens olie- og gassektor i Danmark

Til sidst i udsendelse omtaler vi Naomi Kleins nye bog ”Nej er ikke nok”, der netop er udkommet på dansk.  Trump er på mange måde inkarnationen af de problemer, som hun tidligere har taget op, som ekstreme markedsføringsmetoder, neoliberalisme, chokkapitalisme og klimakrisen.

Bogen er både skarp og polemisk og indeholder også en selvkritik, og en kritisk af forskellige politiske kræfter. I den afsluttende del forsøger hun et opgør med enkeltsagsbevægelserne, og taler for, at alle problemer er forbundne og at eneste vej frem er at formulere en fælles platform, der også formulerer et selvstændigt politik projekt. At sige Nej er ikke Nok.

Der er stadig hverken revolution eller socialisme på dagsordenen hos Naomi Klein, men bogen er udmærket til at rejse en debat.

Nej er ikke nok – Naomi Klein

 

HØR HELE UDSENDELSEN HER

Flere udsendelser fra Oktober Radio Århus

KPnet 27. august 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater