NATO topmøde i Bruxelles: Oprustning og krig – men også ”Vi vil ikke være tavse!”

Den internationale fredsbevægelse mødtes til protester mod NATO og NATO’s oprustningskrav og krigsforberedelser ved topmødet i Bruxelles d. 24. – 25. maj. Her opsummerer netværket Nej til krig – Nej til NATO situationen og udpeger vigtige retninger for den fredskamp der er nødvendig hvis krig og ødelæggelse skal stoppes.

FJB20_trump
På NATO-topmødet i Bruxelles fremsatte præsident Trump et ønske om at inddrive en indbildt gæld, og de europæiske statsoverhoveder gentog deres villighed til at bruge 2 % af BNP på militæret.

En kolossal oprustningsbølge er på vej. For Tyskland vil et militærbudget på 2 % betyde en forøgelse fra 37 milliarder euro til 69 milliarder euro, for Europa en forøgelse fra 200 milliarder til mere end 300 milliarder euro.

Krisens og arbejdsløshedens Europa skal i så fald betale for absurde interventioner og krige, mens våbenindustrien vil glæde sig. Og der vil komme nedskæringer på uddannelse, videnskab, sundhed og miljø.

Topmødet enedes om NATO’s deltagelse i den såkaldte ”krig mod IS”.

I realiteten består denne “krig mod IS” af en række illegale krige, som Tyskland nu vil deltage mere aktivt i end tidligere. Denne såkaldte “krig mod IS” bringer terror til en hel region og fremprovokerer derfor terrorhandlinger. Størstedelen af ofrene er uskyldige.

Hver eneste uskyldigt offer styrker IS og andre terrorgrupper. Krigen i og om Syrien vil tage til og omdanne hele regionen til en ukontrollabel tinderbox. Den uendelige krig mod terror vil også forblive en fiasko, for krig løser ingen problemer, men forværrer dem kun ved at destabilisere hele samfund, lande og regioner.

Topmødets tre slogans – penge, kapaciteter, bidrag – kan let oversættes til flere penge til moderne våben og flere krige verden over.

Men Bruxelles var andet end en by af aktive koldkrigere

Mere end 12.000 protesterende gik gennem Bruxelles i en farverig, ung, bred, imponerende og højlydt demonstration d. 24. maj.

I gennem flere timer bevægede et spor af fred sig gennem Bruxelles by. Aktiviteterne var kreative, musiske og internationale. Mange lande med mange slogans – en imponerende atmosfære. Overalt lød “Nej til NATO” gennem gaderne.

Den almindelige holdning hos fredsaktivister, globaliseringskritikere, kønsaktivister og miljøaktivister var et klart Nej til mere oprustning. Dette krav smedede en bred modstandsfront af aktive med forskellig politisk baggrund.

Mere end 200 mennesker deltog i mod-topmødet afholdt af den belgiske og den internationale fredsbevægelse d. 25. maj. Den var karakteriseret af internationalisme og diskussioner af fredskampens opgaver. I en atmosfære af solidaritet og fælles tolerance kom adskillige fælles pointer til at stå klart

Fredsbevægelsens opgaver

Fredsbevægelsens opgave er at arbejde imod den nye runde af oprustning henimod 2 % af BNP og kæmpe for reel nedrustning: Nedrustning for udvikling og nedrustning for løsningen af de sociale og globale problemer. De der deltog på konferencen blev beredt til at arbejde mere intensivt for at nå disse mål.

FN traktaten for forbud mod atomvåben må gennemføres. Der er brug for atomnedrustning i stedet for fornyelse af kernevåbnene. Dette er en besked til alle atomstater. Og Europa må langt om længe blive fri for kernevåben.

Samarbejde fremfor konfrontation er ikke alene meningsfuldt, men også nødvendigt og muligt. Særligt i forhold til Rusland. Alle angreb og opbygning af fjendebilleder tjener til forberedelse til krig.

Afslutningen af angrebskrige – i Mali, Afghanistan og mange andre mål for NATO’s krige – danner baggrunden for og er en nødvendighed for en fredelig og retfærdig udvikling i verden.

NATO ønsker “effektivt at evaluere” dets Bruxelles-beslutninger om oprustning og krig.
Vi vil årligt svare igen med en evaluering af freden og highlighte de fredelige alternativer til denne politik.

Nej til NATO!

Vi konkluderer, at et klart “Nej til NATO” og en fortsat delegitimation af NATO er nødvendig. Målet må være nedlæggelsen af NATO.
NATO og fred i verden er ikke muligt på samme tid. Fredeligt samarbejde er en nødvendighed.

Disse hovedlinjer for det internationale netværk Nej til NATO – Nej til Krig var der bred enighed omkring.

Dette vil kun blive til virkelighed med en bred, mangfoldig og alsidig, men også aktiv og mobiliserende fredsbevægelse.

“To make peace great again” var det hjemmearbejde som nogle af mod-topmødets deltagere tog med sig hjem.

Den optimistiske atmosfære under protesterne og på mod-topmødet opmuntrer til at nå store mål. Nogle af de kommende aktioner vil finde sted ved G-20 mødet i Hamburg, eller protester ved militærbasen Rammstein vil være det næste mål – ikke kun for Tyskland.

Reiner Braun, Co-President of International Peace Bureau (IPB)

Kristine Karch, Lucas Wirl, Co-Chairs of the International Coordinating Committee of the international network No toWar – No to NATO

Yderligere info på

NO TO WAR – NO TO NATO

www.facebook.com/NotoWAR.NotoNATO

www.stopnato2017.org

Tilslutning til netværket på no-to-nato-subscribe@lists.riseup.net

Læs også

Et kæmpe skridt for kampfællesskabet – Reportage fra protestdemonstration i Bruxelles 24. maj 2017
KPnet 25. maj 2017

KPnet 28. maj 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne