Et kæmpe skridt for kampfællesskabet – Reportage fra protestdemonstration i Bruxelles 24. maj 2017

FJB16_vue3

Den internationale protestdemonstration mod NATO-topmødet og Donald Trump i Bruxelles samlede titusinder af deltagere fra mange lande. Også fra Danmark. Flemming og Vivian har sendt følgende reportage fra kæmpedemonstrationen.

Fotos: APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

FJB14_vue2

I onsdags manifesterede et 6-cifret antal mennesker i mangfoldighed og i alle nuancer deres utilfredshed over tingenes tilstand og udvikling i Bruxelles’ gader og pladser.

Billederne er desværre kun et lille udpluk af demonstrationens størrelse og spraglethed, idet det var umuligt at komme hele vejen rundt.

FJB20_trumpBaggrunden for markeringen var en kombination af Trumps visit i Bruxelles den 25. maj i forbindelse med et topmøde i NATO, hvor USA ville forstærke kravet til medlemslandenes 2%-’kontingent’. Dagen forinden havde EU-ministre diskuteret Brexit-agendaen.

Der hang derfor i disse dage en klam hørm af vestens ledere over Bruxelles, som ellers er en smuk by – og ALT andet end Manneken pis.

Byen bærer desværre også præg af at være et centrum for EU-administrationen, som tydeligvis beskytter sig mod befolkningsopinionen og lider af deres egen skræk for terror. Således er centrale steder proppet med soldater udstyret med maskingeværpistoler og sikret med store betonklodser.

Byens charme lider et knæk ved magtudøvernes stationære redskaber.

Topmøderne i disse dage plagede byen yderligere med politiets jævnlige og højtlydende sirener.

I parentes bemærket kan nævnes, at NATO-toppen – og for så vidt EU-ministrene – fik med terroren i Manchester i tirsdags et ønsket afsæt for deres yderligere forberedelser af krig og anslag mod alle progressive i deres ’hjem’lande.

FJB8_invest

Folkets markering som kontrast og synliggørelse i gaderne op til, under og efter var ikke blot en nødvendighed – men også en befrielse. Demonstrationen den 24. maj var således kun et element af en stribe begivenheder – omend et klimaks.

FJB10_IranDemonstrationen var på alle leder en kolossal vifte af spraglethed og mangfoldighed. Indslag og ideer til at synliggøre hver bloks politiske protest var ufattelig opfindsomt. Folkets kultur blomstrede omkring ørerne og øjnene på en i alle retninger i de omkring 3 timer markeringen varede, inden den afsluttedes med en koncert.

FJB19

De politiske budskaber bredte sig over et ligeså stort spekter. Trumps besøg spillede en stor rolle, hvilket udmøntede sig i feministers (mænd som kvinder) mangeartede protester over hans kvindesyn.

FJB_15_pcof

Fransk sektion med PCOF – Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti

Sydamerikanere protesterede over USA’s overgreb på deres kontinent, mexicanere protesterede over Trumps udvidelse af muren. USA’s forberedelse af mere krig blev imødegået af repræsentanter af mange folkeslag. Sympatien med Palæstina fornægtede sig ikke. Tyrkere protesterede mod Erdogan.

FJBr3_palestina

Man havde en fornemmelse af, at enhver plet på kloden var dækket af repræsentanter, som gav deres mishag udtryk.

Modstanden mod krig og krigsalliancen NATO var rigtig stærkt repræsenteret. Selve fredsbevægelsen er i sig selv næsten en lige så broget skare, som demonstrationen i øvrigt. Den antiimperialistiske del af fredsbevægelsen var således også til stede.

FJB7_danskDet er simpelthen for vanskeligt at give et seriøst bud på det samlede antal deltagere; men vi forsøgte at forestille os, hvor lang og bred en demonstration fra en fyldt Christiansborg Slotsplads (på begge sider af kanalen) ville være – og i det lys vurderede vi, at der var mindst 50 pct. flere i Bruxelles, hvorfor vi gætter på omkring 150.000.

Vi er sikre på at oplevelsen af dette kollektive sammenhold og kampfællesskab i masseskala har givet den samlede bevægelse et kolossalt skub i ryggen.

FJBr4_APK1
Se også

NATO-topmøde øger krigsfaren: Protestoptog til Krigsministeriet og Christiansborg
KPnet 25. maj 2017

 

KPnet 25. maj 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater