Danmark og NATO-lande skal aflevere årlig handlingsplan med større militærudgifter – Løkke kræver ’arbejdsro’

Nu skal Danmarks militærudgifter årligt granskes af NATO for at kontrollere at målet om at bruge 2 pct af bruttonationalproduktet årligt bliver nået fra 2025. Lars Løkke og Co. har lovet næsten at fordoble de danske rustningsudgifter – og vil have ’arbejdsro’ til at gøre det.

Kbh_nato

På topmødet i Bruxelles den 25. maj blev man ifølge NATO-generalsekretær Stoltenberg enige om, at indføre en stram kontrol  med medlemslandenes militærudgifter.

Alle de lande, der ikke opfylder det amerikanske krav og beslutningen fra 2014 om at NATO-medlemmer skal bruge 2 pct. af bruttonationalproduktet (landets samlede produktion) på militæret, skal aflevere en årlig handlingsplan til NATO. I forvejen skal de lande, der er medlemmer af EU, aflevere deres finanslove til kontrol og tjek i Bruxelles.

År for år skal det nu også kontrolleres, at de øger rustningsudgifterne. Det gælder tilsyneladende de 23 lande ud af NATOs 28 medlemslande, der endnu ikke bruger 2 pct. til krigsindustrien.

Danmark er med årlige udgifter på 1,2 pct. af BNP langt bagud – selvom Danmstk deltager i krige og ’internationale missioner’ overalt, hvor USA kalder. Kun USA (3.6 pct), UK,  Grækenland, Polen og Estland bruger 2 pct eller mere.

NATOs procentmålestok gør, at hvis et lands BNP vokser ser det ud, som om der bruges færre penge på militæret.

Donald Trump meddelte på topmødet Bruxelles at USA ikke ville stoppe ved et krav om 2 pct. af BNP i 2025 – militærudgifterne skal endnu højere op-.

Danmark bruge ca. 22 milliarder årligt på militærudgifter. Fra 2025 skal der bruges mere end 40 milliarder hvert år. Det vil sige at de årlige udgifter skal stige med 17-19 milliarder kroner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og krigsminister Claus Hjort Frederiksen har forsikret Donald Trump og hans krigsminister ’Mad Dog’ Mattis om at om at Danmark nok skal levere.

Væksten i BNP udgør ikke 2 pct. om året. De øgede rustningsudgifter ville sluge hele tilvæksten og mere til. De øgede årlige udgifter vil blive taget frea andre steder i statsbudgettet. For Løkke-regeringen vil absolut ikke hæve skatterne, og slet ikke de mest velståendes.

Det bliver altså en recept for sociale nedskæringer – en fortsættelse og forstærkelse af nedskæringerne på sundheds- og uddannelsesområdet og ikke mindst af overførselsindkomster. Pensionerne er et område, der kan beskæres endnu mere. Nedskæringstempoet skal skrues endnu en  tak opad – hvert eneste år.

Lars Løkke har nu fordret ’arbejdsro’, så Danmark og NATO-landene kan opruste i fred. Den amerikanske præsident skaber konstant uro med sine angreb på lande, der ikke lever op til budgetterne. Det skaber også uro i befolkningerne, som kunne tænkes at rejse sig mod de vanvittige militærudgifter og uundgåelige sociale nedskæringer.

Først og fremmest skal Løkke og Co. have ’arbejdsro’ for befolkningen. Så skal de nok levere. Spørgsmålet er om de får det.

Se også

Et kæmpe skridt for kampfællesskabet
Reportage fra protestdemonstration i Bruxelles 24. maj 2017

NATO-topmøde øger krigsfaren: Protestoptog til Krigsministeriet og Christiansborg
KPnet 24. maj 2017

 

KPnet 26. maj 2017

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne