Fremskridt gennem kamp – Oktober Radio Århus

hidden figures
UDSENDELSEN 28. JANUAR 2017

Filmen Hidden Figures havde premiere i denne uge. Det er en film om tre sorte kvinder der deltager i NASAs rumfartsprogram. Men det er samtidig en god beskrivelse af en tid for kun ganske få år siden der er værd at huske. En tid hvor der var raceadskillelse på toiletter og i skoler og på biblioteker.

Det var også en tid hvor alle mulige fordomme og krav satte kvinder udenfor samfundet som andenrangsborgere på alle mulige måder. Og en tid hvor et begyndende oprør mod raceadskillelsespolitikken havde vundet nogle enkelte slag, men endnu ikke havde vundet kampen.

I begyndelsen af 60’erne var USA ved at gå i panik over at tabe slaget om rummet til Sovjetunionen, men de var også på tærsklen til at erstatte alle beregninger i hånden med den første computer. Så i en brydningstid teknologisk og samfundsmæssigt som vi ofte kun hører om i brudstykker, er her nogle oversete stemmer og vidner fra en oprørstid.

Og hvis man kigger nærmere efter er vores tid ikke så forskellig endda, det er stadig køn og race og pengepung der bestemmer hvilken rolle man har i klassesamfundet.

Læs mere om kvindekamp i dag her: Kvindernes internationale kampdag 8. marts 2017

I sidste uge havde Århus officiel åbning af EU-kulturby 2017, og det med et flot optog der bandt nogle tyske religiøse traditioner for fejring af Mortens aften, hvor børn går i optog med hjemmelavede lanterner, og en gammel nordisk kult med Solvogn og brændende vikingeskibe og dertil ur-fortællinger om syndfloder og Noahs ark, sammen med kormusik og god brug af byens facader som filmlærred.

Det var især sjovt at hele midtbyen var bilfri og busfri. Det giver en fantastisk ro og gør det nemt at komme rundt.
Optoget i sig selv var bedst præsenteret på TV og det var også både tidspunktet kl. 19 og meget af koreografien langt an på.

Til sidst taler vi lidt om mødet mellem USA og England og om hvordan magtbalancen mellem verdens stormagter og monopoler er i konstant bevægelse, og om hvordan USAs forsøg på at opretholde kontrol med verden har været en pind til ligkisten.

HØR UDSENDELSEN HER

kPnet 29. januar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne