Kortere arbejdstid kan ikke løses individuelt – Af Dorte Grenaa

Af Dorte Grenaa på KPnetBlogs

 

stand up for your rights copy
Lad din arbejdstid svinge i takt med dit privatliv. Gå ned eller op i tid, når du har brug for det. Sådan sælger SF’s sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen et nyt arbejdstidsforslag til de ansatte i Københavns Kommune.

I februar vil hun stille forslag i Borgerrepræsentationen om at det skal gælde samtlige medarbejdere i Københavns Kommune. Både Socialdemokratiet, Enhedslisten og de Radikale har meldt ud, at de vil kunne støtte forslaget, og det ser dermed ud til at kunne vedtages.

Lyder det for godt til at være sandt?

Det er det også.

Selv den store presseomtale kan ikke skjule, at det er en meget dårlig kopivare af kravet om nedsat arbejdstid: 30 timers arbejdsuge – 6 timers arbejdsdag. Hvilket der er så hårdt brug for i tider med øget nedslidning, pres på familier og øget pensionsalder til over 70 år.

Du og din kollega må betale

Det nyt arbejdstidsforslag må ikke koste Københavns kommune så meget som en krone

Det er nedsat arbejdstid helt uden lønkompensation.

Og der er ingen garanti for at du får de timerne igen – eller kan gå op i tid fra en deltidsstilling.

Du skal altså ikke bare være nødt til at gå ned i tid pga nedslidt helbred, have brug for det for at få en stresset familiehverdag til at hænge sammen – du skal også have råd til.

Det udelukker allerede en meget stor lavtlønsgruppe med hårdt fysisk og stresset arbejde. Enlige forsørgere eller gældssatte småbørnsfamilier kan heller ikke bare gå ned i løn, med mindre de sidder i de vellønnede konsulent- og lederstillinger.

Langt de fleste ansatte i sundheds- og omsorgsforvaltningen er sosu-hjælpere og sosu-assistenter i ældreplejen. Rigtigt mange på tvungen deltid og mange med to jobs. Kommunen og de enkelte ledere vil helst have flere ansatte på færre timer, så normeringerne ser pænere ud, og den tid man er på arbejde udnyttes mest muligt.

Det har længe været et krav at kunne få flere fuldtidsstillinger.

Når det hele skal holdes indenfor nedskæringsbudgetter, kræver det at en kollega går ned i tid, for at du kan gå op i timer. Så enkelt er det regnestykke.

Sådan er det allerede i dag. I alle de år jeg har arbejdet på plejehjem i København har man kunne lægge billet ind på at gå op eller ned i tid, når der blev en mulighed. Tilbage i 1999 blev der indgået overenskomstaftale om de kommunale arbejdsgiveres ret til at indgå decentrale arbejdstidsaftaler.

Fleksibiliteten ligger hos arbejdsgiverne

Men nu skal man genforhandle sin arbejdstid hvert år. Og med mit kendskab til arbejdsgivere inklusiv Københavns Kommune lyder dette mildt sagt ikke betryggende.

Hele fleksibiliteten ligger i sidste ende hos arbejdsgiverne, hos lederne. De har eneretten til at lede og fordele arbejdet og timerne, når det kommer til stykket. Selv hvis de ville, kunne alles individuelle ønsker ikke opfyldes. Derimod kan man forudse, hvad der kan sker, når der hvert år skal forhandles timer med et budget, der automatisk skæres 2 % ned med Løkke-regeringens omprioriteringsbidrag.

Frygten for at miste sit job, hvis man ikke underlægger sig den tvungne fleksibilitet, vil hænge tungt i luften. Trods alle floskler om indflydelse og frivillighed.

Læs hele indlægget på KPnetBlogs

 

Læs også

Opgaverne i den revolutionære kvindekamp i dag – Af Marie Herget Christensen
KPnet 7. november 2016

Kampen om 30 timers arbejdsuge – BJMF Ungdom
KPnet 3. maj 2016

Kravet i 2016 er 6 timers arbejdsdag med 8 timers løn

Af Dorte Grenaa, KPnet 12. april 2016

Se videoen fra BJMFungdom: 30-timers arbejdsuge til OK17

KPnet 17. januar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater