Dansk særaftale med Europol på vej

Efter lang tids truende tavshed ser det nu ud til at der er kommet et forslag fra EU-kommissionen  til en samarbejdsaftale om Danmarks forhold til Europol.

europol2

For lige præcis et år siden – næsten på dato den 3. december – stemte danskerne med et klart flertal Nej til at opgive retsforbeholdet og indtræde i et overstatsligt Europol – et regulært unionspoliti – fra maj 2017.

Både før og efter afstemningen har unionspolitikerne tordnet om at det ville være umuligt eller nærmest umuligt at få en aftale noget i retning af den norske. Det var løgn. Danmark kan fortsat have et politimæssigt samarbejde med Europol.

Folkebevægelsen mod EU konstaterer:

Danmark er ikke længere medlem af Europol, og aftalen betragtes derfor som en særaftale. Dette betyder, at Danmark ikke vil komme til at sidde med ved bordet, når Europols fremtidige udvikling og arbejde diskuteres, hvilket kun ville være muligt med en overstatslig aftale, som ikke senere kan brydes.

Med en særaftale kan Danmark til enhver tid opsige Europol-samarbejdet, hvis der findes relevant grundlag for det.

På trods af folkeafstemningens klare Nej til at opgive retsforbeholdet og deltage i det overstatslige Europol, har Løkke-regeringen med støtte fra de øvrige Ja-partier alligevel arbejdet for fuldt dansk medlemskab af det nye unionspoliti fra 1. maj 2017 – og dermed for at forkaste afstemningsresultatet.

Nu skal aftalen diskuteres og godkendes af folketingspartierne. Partierne bag afstemningen om retsforbeholdet, der ønskede total dansk indtræden i det overstatslige unionspoliti, er kritiske over for den. De har fortsat svært ved at respektere folkeafstemningens klare Nej.

Se mere hos Folkebevægelsen mod EU

TV 2: Her er Europols tilbud til Danmark

Se også

Danske politikere: Ja til overstatslig Europol og F35 kampfly imod befolkningsflertal
KPnet 11. maj 2016

Folkeafstemningen: Et bredt folkeligt og klassebaseret Nej
KPnet  5. december 2015

EU sætter turbo på retspolitikken efter folkeafstemningen
KPnet  2. december 2015

KPnet  6. december 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater