FOA om finansloven: Børnene taber til biler og boligejere

Bil- og boligejere vil have større glæde af finansloven for 2017, end børn i dagtilbud. Og klippekort-ordningen til ældre på plejehjem ændrer ikke på det grundlæggende problem, at der kommer flere ældre, men færre ansatte. Det mener FOAs formand.

dennis_kristensen

Dennis Kristensen blev med stående bifald genvalgt som formand for FOA på den netop afholdte kongres. Han træder efter FOAs regler tilbage i 2018, hvor han blive folkepensionist.

580 millioner kroner ekstra til dagtilbudsområdet fordelt over fire år. Det er, hvad det kan blive til på det kommende års finanslov. Men beløbet er for småt til for alvor at kunne mærkes i de enkelte daginstitutioner. Pengene rækker nemlig kun til cirka fem ekstra pædagogmedhjælpere pr. gennemsnitskommune. Til sammenligning afsætter regeringen i samme periode 950 millioner kroner til billigere biler.

-Det er åbenbart vigtigere for regeringen, at de rigeste i Danmark får billigere biler og slipper afsted med at betale mindre i boligskat end at sikre, at vores børn går i institutioner, der har tilstrækkelig med voksne. Regeringens pulje til dagtilbud vil nemlig kun give knapt fem ekstra pædagogmedhjælpere pr. gennemsnitskommune, siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Han mener, at regeringen ødsler med pengene, når de både giver ekstra penge til boligejerne og prioriterer lavere registreringsydelser i en tid, hvor servicen til ældre, børn og de svageste i vores samfund er presset i bund.

FOA hilser til gengæld regeringens planer om at indføre klippekort-ordning til ældre på plejehjem velkommen, ligesom FOA med glæde kan konstatere, at regeringen har afsat ekstra midler til at etablere køkkener lokalt på plejehjemmene.

Dennis Kristensen advarer dog om at tro, at de ekstra midler vil få træerne til at vokse ind i himlen.

-Antallet af ældre stiger eksplosivt i disse år, men der bliver ikke afsat flere midler til ekstra personale. Det siger sig selv, at basisniveauet for ældreplejen vil falde, når færre ansatte skal tage sig af flere ældre, der tilmed lever længere. Så selvom det er positivt med en klippekort-ordning, så ændrer det altså ikke de grundlæggende udfordringer, som ældreplejen står med, siger Dennis Kristensen.

Han undrer sig samtidig over, at klippekort-ordningen kun skal gælde de ældre på plejehjem og ikke alle ældre i ældreplejen og så derfor hellere, at den offentlige vækst havde fulgt med ændringerne i befolkningssammensætningen.FOA opfordrer Folketinget til at sikre, at de penge, der med finanslov 2017 afsættes til de ældre, med sikkerhed vil havne i ældreplejen.

-Sporene fra den tidligere ældremilliard skræmmer. Vi skal nødig se, at regeringen giver med den ene hånd, mens kommunerne i vid udstrækning sparer med den anden, siger Dennis Kristensen.

Se også

FOA holder kongres: ‘Regeringen lægger en bombe under velfærdssamfundet’
KPnet 16. november 2016

’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd KPnet 30. august2016

 

KPnet 19. november 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater