123 lande i FN vil have forbud mod atomvåben – Danmark og de øvrige NATO-lande stemte nej

Den 28. oktober vedtog 123 nationer gennem FN at sætte en proces i gang frem mod et verdensomspændende forbud mod atomvåben. Forhandlingerne skal starte i marts 2017.  Imod stemte alle NATO-medlemmer, undtagen Nederlandene. Danmark fulgte USA med en tom begrundelse – og atommagterne USA, Rusland, Israel, Storbritannien og Frankrig stemte bare nej. Kina undlod, og Nordkorea stemte for forbud mod atomvåben.

zero-nuclear-weapons
Siden sin opfindelse har atomvåben været en trussel mod freden og menneskeheden, og i dag er både USA og Rusland i gang med at forny deres atomvåben-arsenal til nye højder og effektivitet. USA med en hel ny generation af ekstra risikable våben, de såkaldte ‘mini-nukes’, der behandles som nærmest ufarlige i den militære strategi. Dette forøger i følge eksperter riskoen for anvendelse af kernevåben i en konflikt betragteligt.

Et muligt amerikansk atomvåbenangreb mod Rusland forberedes gennem opbygningen af de forskellige missilskjold, der beskytter Vesten mod et modangreb. Eller rettere –  beskytter USA, for Europa kommer til at ligge midt i krigszonen, hvis en sådan krig bliver udløst.

Danmarks begrundelse for at stemme nej var, at der ingen idé var i at indlede en proces som atommagterne ikke bakker op om og er enige om. Men imperialistiske atommagter afvæbner ikke sig selv, her skiller vandene mellem fredelige nationer og krigernationer, og Danmark stillede sig på den forkerte side.

Hvis atommagterne skal nedruste eller helt forbyde atomvåben sker det kun ved at en alliance af fredselskende lande og folk tvinger dem til det. At arbejde for et forbud mod de altødelæggende atomvåben vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Mens 123 nationer stemte for resolutionen stemte 38 imod og 16 undlod.

Se resolution og stemmeafgivelse her
Se også

Krigshøgen Hillary Clinton: Brugen af First strike atomvåben en mulighed
KPnet 3. august 2016

Provokationerne i Østersøen er begyndt: Atomkrigsfare rykker tæt på
KPnet 15. april 2016

Atomvåben må forbydes!
KPnet 10. august 2015

 

 

KPnet 31. oktober 2016en


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater