Reportage: Fredsfestival Aarhus 2016

Århus mod Krig og Terror havde i weekenden inviteret til samling og debat blandt fredsaktive mennesker fra hele landet. Emnet var muligheden for fred i en tid hvor NATO styrer Danmarks udenrigspolitik og trækker os ind i krig og aggression. Det kom der både ny viden og gensidig inspiration ud af.

debat
Fredsfestivalen strakte sig over fem timer med en blanding af oplæg, debat og kulturindslag, der gav aktiv indlevelse fra deltagerne. Den danske fredsbevægelse er mangfoldig, og man arbejder i mange retninger. Det er positivt, at man kan mødes, lægge idéer frem, blive klogere og også lægge grundlaget til kommende fælles aktioner og kampagner.

NATO’s krige og oprustning som grundvilkår

Vores medlemskab af NATO og EU er de grundlæggende vilkår vi lever under både når vi taler om sociale nedskæringer, krigsdeltagelse, våbenoprustning og udenrigspolitik i al almindelighed i dagens politiske virkelighed. Vi kan ikke sikre en fredspolitik så længe vi er styret og underlagt alliancerne – derfor må vi sætte alliancefrihed op som et mål.

Dette var fredsfestivalens udgangspunkt, og idéen var at komme mere i dybden med NATO’s betydning og diskutere hvordan man får frigørelsen fra alliancerne ind i fredskampen. Er det f.eks. overhovedet muligt at sikre atomvåbenfrihed samtidig med at vi er medlem af NATO?

Fredsfestivalen lagde ud med oplæg fra Tine Spang Olsen fra arrangørgruppen.

tso-fredsfestivalTine lagde bl.a. vægt på, at Danmarks medlemskab af NATO gør os til mulig slagmark i en krig mod Rusland og fastholder os som en krigerisk nation. Hun sagde bl.a.:

-Det er NATO og USA der trækker i trådene når Danmark køber nye kampfly eller lægger billet ind på undergrunden i Arktis. Reelt er vi et land uden selvstændig udenrigspolitik, og vi kan kun fuldstændigt ændre på det ved at gøre os fri af stormagtsalliancerne.

Det er en betingelse vi må forholde os til i fredsbevægelsen.

Et andet fokuspunkt i oplægget var kampen om vores tanker, hvor der manipuleres med flertallets ønske om fred og retfærdighed.

Det er vigtigt at fredsbevægelsen kan skære igennem, så tankerne klares. Forvirring om hvem der er ven og hvem der er fjende forplumrer billedet og virker som modvægt til at samle en bred modstand og protest mod krigene.

Se oplægget her
NATO: Krigen om vores tanker

NATO-modstandere fra Sverige var med over Skype

titti-og-kristinaMed på Skype fra Göteborg – Aarhus’ venskabsby – var Titti og Kristina fra den svenske fredsbevægelse. I Sverige er man i fredsbevægelsen erklærede NATO-modstandere. For dem er det et helt aktuelt spørgsmål at sætte en stopper for tilknytningen til NATO, der vil betyde baser og muligheden for atomvåben på svensk jord, at neutraliteten opgives og der skabes fare for krig med Rusland.

Kristian og Titti fortalte, at de og resten af bevægelsen er i fuld gang med at forberede stiftelsen af den landsdækkende organisation Nej til NATO. Det sker allerede i den kommende weekend d. 15- 16. oktober. De er også dybt involveret i at forberede deres modsvar, når den kæmpestore NATO-øvelse Aurora 17 løber af stabelen i efteråret 2017.

Øvelsen vil starte på en dato med stor symbolsk betydning, nemlig d. 11. september. Selve navnet på øvelsen er ikke mindre symbolsk. Aurora var navnet på den krydser hvorfra det første skud i den russiske Oktoberrevolution blev affyret i 1917.

Militærøvelsen vil foregå i Göteborg, Stockholm og Gotland og træne ‘et pludseligt angreb fra en fremmed magt’ – gæt selv hvilken.

Danske tropper vil også indgå i øvelsen, der træner en krig der kan blive virkelighed. Svenskernes hovedkrav er Stop Aurora! Og den danske fredsbevægelse har al mulig grund til at tilslutte sig, hvad der var stor stemning for i forsamlingen.

Hvad gør fredsbevægelsen?

Næste indlæg kom fra Carsten Andersen, også fra Århus mod Krig og Terror.

carsten-andersen-copyCarsten talte om betingelserne for at få lydhørhed for fredsbevægelsens synspunkter. Han stillede i sit indlæg to sider overfor hinanden. Den viden vi står med i fredsbevægelsen –  og deroverfor de almindelige antagelser i befolkningen. Han sagde bl.a.:

-På den positive side: Danskere er imod krig, terror, undertrykkelse og drab på civile.

På den negative side: Danskere er for NATO.

Danskere ser ikke Danmark og NATO som aggressorer.

Danskerne ser Putin/russerne, Assad samt islamisterne som aggressorerne og som årsagen til konflikterne, og opfatter den danske deltagelse i Europas og Mellemøstens konflikter som fredsskabende eller humanitær indsats.

-Hvis vi tager udgangspunkt i den positive side, den alment menneskelige, humanistiske modstand mod krig, død og elendighed, kan vi komme i dialog, og så kan vi skubbe til forklaringer og opfattelser af sammenhænge, som ikke holder i virkeligheden.

-Hvis vi skal ændre grundlæggende på danskernes sandhed om krig og fred, er der brug for 3 ting, oplysning, oplysning og oplysning.

-Gadeaktioner, happenings, uddeling, kampagneaviser, lobbyarbejde, dokumentation og analyser. Gadefremstød med megafon, Tid til Freds Nej tak til nye kampfly-slange, Folkemødet, Tribunalforeningens møde med politikere og henvendelse til folketingsmedlemmer er gode eksempler på hvad vi kan gøre.

Digte, musik og fredsklovnerier

tomas-dalgaard_fredsfestivalTomas Dalgaard åbnede fredsfestival med digtet ‘Noget om krig’:

I Danmark elsker vi krig
En rask lille krig får hjulene til at snurre
Gavner erhvervslivet
Om det er Terma Mærsk eller bedemanden
Den enes død er den andens brød
Vi kan ikke få nok af krig
Måske fordi vi er et lille land med mindreværdskomplekser
Eller fordi vi gerne vil tækkes USA
Vi har travlt med at hævde os ude i verden
Dræber med et smil
Myrder mennesker vi ikke kender
Bomber fra luften
Skaber flygtningestrømme
Bruger 60 milliarder på nye kampfly
Som skal stå distancen når vi inden længe går i krig mod Rusland
Vi kan ikke få nok af krig og heltemodige ord om opofrelse
Vi lapper politikernes løgne i os i stedet for at klynge dem op i lygtepælene
Ingen ligger søvnløse over en rask lille krig
Bortset fra de efterladte og dem det går ud over
Vi kan ikke høre deres skrig
Vi kan ikke se deres lidelser
Krigen er usynlig
Derfor elsker vi krig
Det gør ikke ondt på os selv

auringI løbet af dagen fik man fornøjelsen af at kunne synge sammen med Gudmund Auring. Bl.a. sangen Hov, der var en der faldt ned.
Han skrev sangen i 1982, om Danmarks nye F16 kampfly. Flere fly faldt ned under de første flyvninger. Som Gudmund sagde – det er uhyggeligt, at sangen stadig er fuldt aktuel.

Klovnen Dario Solina fik folk op af stolene og ud og bevæge sig på gulvet med tankevækkende øvelser om at være tilstede her og nu i forhold til hinanden. Og til at arbejde med fred i det daglige – mens man kæmper den store kamp for freden.

klovnerier-copy
Debatten spændte hen over dagen over en række forslag til handlingsmuligheder, som uden tvivl vil blive vendt og drejet i den kommende tid. Noget vil blive samlet op i én gruppe, andet i andre – og der vil uden tvivl blive lagt kræfter i det fælles arbejde der allerede er i gang og nye samlende initiativer.

Læs også

NATO: Krigen om vores tanker
KPnet 10. oktober 2016

Fredsfestival Aarhus 2016: For et Danmark fri af stormagtsalliancer
Kpnet 30. september 2016

KPnet 10. oktober 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater