15 års Afghanistan-krig – 15 års terrorkrig

Den 7. oktober 2001 indledte USA en krig mod Afghanistan med massive bombardementer. Det var starten på den ’krig mod terror’, som den amerikanske præsident George W. Bush erklærede oven på angrebene på New York og Pentagon 11. september samme år – indledningen til 15 års uafbrudt krig i Mellemøsten, Asien og Afrika, som varer ved.

demo01_afghanistankrig_7_okt_2001_raadhuspladsen_kbh

Fakkeldemonstration på Rådhuspladsen i København 7. oktober 2001

Konsekvenserne har været katastrofale. Ødelagte nationer og lande, hundredtusindvis af dræbte, for ikke at sige flere millioner (i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien osv), militarisering af alle de imperialistiske lande – det krigsførende Danmark indbefattet – fortsatte angreb på de demokratiske rettigheder. Og globale flygtningestrømme, der tæller millioner og atter millioner krigsramte og fordrevne.

’Den ny verdensorden’ som blev proklameret efter 1989 og ’murens fald’ har vist sig som et sandt mareridt. Krigene er gået hånd i hånd med en nyliberal offensiv mod arbejdernes og den brede befolknings rettigheder, lønninger og levevilkår overalt, orkestreret af USA og støttet og iværksat af imperialistiske organismer som NATO og EU.

Danmark har været aktivt med fra start, da den socialdemokratiske Nyrup-regering sendte tropper til Afghanistan for at slås sammen med USA, og har optrappet sin selvvalgte rolle som frontløber i krigene under krigsforbryderen Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Krigen mod Afghanistan varer ved endnu ligesom de øvrige krige. Men der har også været modstand mod dem fra start. Allerede den 7. oktober om aftenen markerede krigsmodstanden, der samledes efter 11. september, sig med en fakkeldemonstration på Rådhuspladsen i København. Modstanden  er fortsat og vokset lige siden.

Se billedserie
Stop USA’s krig 7. oktober 2001

Den 19. oktober 2001 indledtes Fredsvagten ved Christiansborg, som har været på plads dag efter dag lige siden – imod krigen og dansk krigsdeltagelse i Afghanistan – og som først vil pakke sammen, når dansk krigsdeltagelse er ophørt.

Se
Permanent Fredsvagt ved Christiansborg
KPnet 25. oktober 2001

Søndag den 9.oktober 2016 er der Fredsfestval i Århus.

15 års terrorkrig er 15 års imperialistisk terror mod arbejderklassen, folkene, nationerne, mod verden. Det er den triste status.

Se mere om Afghanistan og terrorkrigens krigens begyndelse fra KPnet

Arbejderpartiet Kommunisterne: “Terrorkrig” – Nej!
Udtalelse 13. september 2001

‘Det er vigtigt ikke at dukke hovedet nu’: Dorte Grenaa, APK
KPnet 15. september 2001

Hænderne væk fra Afghanistan!
KPnet 22. september 2001

High-tech krig i Afghanistan
KPnet 10. oktober 2001

Regeringen vil sende soldater til Afghanistan
KPnet 15. november 2001

Krig mod Afghanistan – og hele Mellemøsten
KPnet 22. december 2001

 

KPnet 8. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater