‘Det er vigtigt ikke at dukke hovedet nu’: Dorte Grenaa, APK

– USA’s terrorkrig kommer nu – men den har været forberedt længe, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

– Det er vigtigt ikke at dukke hovedet, for vi står over for et massivt angreb på de demokratiske rettigheder. Og der er masser at gøre for venstrekræfterne, kommunisterne og krigsmodstanderne. Det er nu, flaget må vises.

– Begivenhederne har udviklet sig med lynets hast siden den 11. september og der foreligger en ny politisk situation, som kommer til at sætte sit stempel på alt, hvad der sker i lang tid fremover. Det får gennemgribende konsekvenser også for klassekampen i Danmark.

– Vi må holde hovedet koldt og gøre os klart, hvad der er sket: Jeg har stadig de forfærdelige billeder fra angrebet på WTC-bygningen på nethinden. Men jeg har også et andet billede: krigsindustrien der danser på ruinerne af World Trade Center, og Pentagon der hejser krigsfanen over dem.

– Krigen er her. USA’s krig, og Israels krig. Og NATO er med – med musketer-ed til USA. Paul Nyrup har reelt overdraget dansk suverænitet til USA – og Danmark er en del af dennes terrorkrig – og et muligt mål for terror.

– Vi ser også EU handle hurtigt: Den militære opbygning forceres af supermagt EU, kontrollen med borgerne udvides og beføjelserne til sikkerhedstjenesterne bliver større. Det er militarisering og fascisering, der er på vej.

– Mogens Lykketoft og Marianne Jelved har meddelt, at nu må de danske EU-forbehold falde. Nu skal vi være helt og fuldt med i dette monopolprojekt.

– Der er masser, vi kan gøre: Først og fremmest må venstrekræfterne overalt rejse en diskussion om, hvad handler denne krig og denne situation om. På arbejdspladserne, udannelsesstederne, i EU-kampen, i forbindelse med kommunalvalget . . .

– I Norge er der taget initiativ til en appel imod en overdreven reaktion fra USA’s side og for at holde Norge og norske soldater ude af det ny krigseventyr. Det samme er det vigtigt at skabe en fælles front om i Danmark.

– Reaktionen mobiliserer racismen som et modbydeligt våben: alle arabere og muslimer bliver lagt for had. Det må der sejles op imod – og den konkrete solidaritet med palæstinensernes retfærdige kamp må øges og ikke nedtrappes. Ikke bare Afghanistan, men også Palæstina er et direkte mål for den krig, der er sat i gang.

– Det skaber en ny situationen i kampen mod EU. Forbeholdene skal også være ofre for bomberne i New York og Washington. Situationen der bliver vanskelig: Såkaldte EU-modstandere som Dansk Folkeparti går helhjertet ind for aggressionskrigen mod de arabiske lande. Sådanne kræfter må isoleres – og den brede danske befolknings EU-modstand bevares og styrkes, for i den kommende tid kommer også et afgørende slag om EU til at stå.

– Sådan vil der være konsekvenser på felt efter felt. De må gennemtænkes – og venstrefløjens og også vort partis prioriteringer må indrettes efter den ny situation. Men det vigtigste er igen – ikke at dukke hovedet. At flaget bliver vist. At vi gør noget. Tiden er inde til at organisere sig og organisere kampen.

– Og til sidst: Hvad drejer USA’s ny krig sig om? At svare rigtigt på det er meget vigtigt. Og svaret er, at den slet ikke er ny. Den er en fortsættelse af den politik USA har fulgt i det mindste siden 2. verdenskrig over for en hel region i verden: Mellemøsten og en del af Asien, den arabiske verden og de muslimske lande, fra Libyen i Vestafrika til Afghanistan mellem Rusland, Kina og Pakistan.

-Og det mest grundlæggende motiv er kontrollen med olien, for det er verdens olierigeste region, de multinationale olieselskabers vigtigste næringskilde.

– I øvrigt er heller ikke masseterroren ny. USA signalerede dens begyndelse i en ny periode efter fascismens nederlag med de militært unødvendige atombomber over Hiroshima og Nagasaki, siger Dorte Grenaa.

Se også:
“Terrorkrig – Nej!”
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne APK.

Netavisen 15. september 2001

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne