Det tyrkiske ‘Brød og roser’: ’Nu er det tid for international kvindesolidaritet for pressefrihed!’

‘Brød og roser’ – Ekmek ve Gül – er et vigtigt program for den progressive tyrkiske kvindebevægelse, der er blevet mørklagt af Erdogan-regimets klapjagt på progressive TV-stationer og medier i lys af undtagelsestilstanden efter kupforsøget i juli. Her bringes en appel fra ‘Brød og Roser’ til kvindeorganisationer verden over om at vise solidaritet i kampen for pressefrihed – og imod undertrykkelsen af kvindernes stemme i Tyrkiet.
En af de TV-stationer, regimet har lukket både for satellitudsendelser og online, er Hayatin Sesi TV, hvor Ekmek ve Gül sendes.

ekmek_ve_gul

Kære søstre –

Som I sikkert alle ved, forekom der et fejlslagent kupforsøg I Tyrkiet den 15. juli 2016. I kølvandet på dette erklærede præsidenten Recep Tayyip Erdoğan undtagelsestilstand for de næste tre måneder.

Undtagelsestilstanden giver regeringen magt til at gennemføre dekreter med lovkraft. Premierminister Binali Yıldırım erklærede, at disse nødretsdekreter kun ville ramme kupmagerne, og at ingen andre parter ville blive ramt på antidemokratisk vis.

I de sidste to måneder er der imidlertid blevet fyret titusindvis af offentligt ansatte, indbefattet akademikere, som havde underskrevet en fredsappel. Forfattere, der står for fred og demokrati, er blevet tilbageholdt og arresteret. Regeringsbefuldmægtigede udpeges til en række byer, især i den kurdiske region, hvor hundredvis af kvinder og børn er blevet brændt til døde i kældrene til deres hjem af statens sikkerhedsstyrker i de seneste måneder.

Ved at misbruge nødretsdekreter har regeringen desuden gennemført en række forordninger, som underminerer det sociale sikkerhedssystem ved at ramme de arbejdendes pensionsrettigheder og fratrædelsesgodtgørelser.  Ikke mindst fortjener undertrykkelsen af pressen og medierne særlig opmærksomhed.

Regeringen har lukket adskillige dusin TV-stationer, aviser, radioer, presseagenturer og forlagsvirksomheder. Næsten 200 journalister er truet med tilbageholdelse, mens 107 er arresteret. 2308 journalister er nu arbejdsløse efter lukningen af disse medier. 600 officielle gule pressekort er annulleret siden den 15. juli. Journalister skal nu have tilladelse fra Direktoratet for Presse og Information, når de vil til udlandet. Bygninger, der tilhører pro-kurdiske medier, er udsat for politirazziaer og ansatte er blevet brutalt tilbageholdt.

Vores søsteravis Evrensels journalister blev tilbageholdt og og nægtet at se deres sagførere og tortureret under tilbageholdelsen. Alt dette har fundet sted uden gennemsigtige retsprocesser, uden at klare og pålidelige beviser er fremlagt, men kun begrundet med opdigtede anklager om at ‘have forbindelser med kupmagerne og terrororganisationer’.

Vores TV-station Hayatin Sesi TV er også udsat for denne undertrykkelse. Vi har allerede meddelt offentligheden, at regeringen har lagt pres på kanalen med bøder og administrative advarsler fra Det øverste Radio- og TV-råd RTUK. De fire bøder og fire advarsler vi har modtaget i de sidste tre måneder var et forvarsel om total sort skærm. Endelig den 28. september blev vores udsendelser mørklagt, helt uden forudgående varsel, uden skriftlig eller mundtlig advarsel, sammen med 11 andre TV og radiostationer. Vi blev kun informeret mundtligt og uofficielt fra satellitselskabet, som meddelte at de stoppede vores udsendelser ifølge retningslinjerne fra et nødretsdekret fra regeringen.

Uden tøven fortsatte vi med at sende vores udsendelser online og erklærede: ’Vi vil ikke adlyde en enkelt mands stemme!’. Derpå blokerede Informations- og Kommunikations Agenturet vores internetadgang – igen uden varsel. De slukker bare! Alene dette viser regeringens vilkårlighed.

Hayatın Sesi (Livets stemme) blev grundlagt for 10 år siden for at lade de arbejdendes og undertryktes stemme blive hørt, med mindre økonomiske bidrag fra hundredtusinder af arbejdende mennesker. Dens motto har været og er stadig ’En TV-kanal for millioner, ikke for millionærer!

Vores kvindeprogram Ekmek ve Gül (’Brød og roser’) har været et talerør for kvinder siden 2008. Idet vi opkaldte det efter hovedparolen for kvindernes kamp i New York i februar 1908 for frigørelse sammen med anerkendelse af politiske og økonomiske rettigheder, har vi ikke begrænset os til kvindernes krav og kampe mod udbytning og undertrykkelse i Tyrkiet, men har gjort vores bedste for at opbygge kvindernes international solidaritet.

Således har Ekmek ve Gül også været de mexicanske bondekvinders stemme i Tyrkiet og afghanske kvinders undergrunds-solidaritetsnetværk under Taliban-diktaturet. Det er fra vores programmer, at kvinderne i Tyrkiet fik viden om og lærte af de tunesiske og ægyptiske kvinders erfaringer under opstandene i 2011 og senere. Ingen andre kvinde-’shows’ på andre TV-kanaler har givet taletid til colombianske kvinder, som forhåbentlig har vundet kampen for fred efter et halvt århundredes borgerkrig.

Hos Ekmek ve Gül har kvindelige tekstilarbejdere i Indien delt deres forskellige erfaringer om organisering og kamp med deres søstre i Tyrkiet, mens arbejderkvinder i Tyskland har berettet om følgerne af den nylige udvidelse af de fleksible arbejdstider, om deltids- og mini-jobs. Hvordan kvindebevægelsen i Frankrig reagerede på ændringerne i loven om vold mod kvinder kunne i Tyrkiet kun ses og høres gennem vores program.

Vi har aldrig haft store bankkonti eller gigantisk teknologi. Vi har aldrig fået en krone fra cheferne for multinationale selskaber. Vi har heller ikke haft ’nøglepersoner’i stormagtslobbyer. Det eneste vi har haft, og stadig har, er den solidaritet, som er særlig for kvindernes søsterskab, og den styrke vi har fundet i kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse. Det var alt hvad vi har haft, og det har altid været tilstrækkeligt.

Nu er mørket over os. Regeringen prøver at gøre ’Livets stemme’ tavs. Det er også kvindernes stemme, de vil have til at tie.

Vi appeller til vores søstre over hele verden om solidaritet med Ekmek ve Gül. Tiden er inde til at demonstrere styrken i kvindesolidariteten!

Livets stemme kan ikke gøres tavs!
Kvindernes stemme kan ikke gøres tavs!
Længe leve kvindernes internationale solidaritet!

 

Ekmek ve Gül

Solidaritetsudtalelser kan sendes her
ekmekvegul@evrensel.net

Brug tweet og hashtag
@ekmekvegul / @hayatin_sesi
#EkmekveGul / #HayatinSesi

Protester sendes her

PM Binali Yıldırım (premierminister)
binali.yildirim@ tbmm.gov.tr

RTUK:    rtuk@rtuk.gov.tr
uls@rtuk.gov.tr

KPnet 4. oktober 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne