Lars Løkke på NATO-topmøde: Danmarks har brug for mere muskelkraft

NATO’s topmøde i Warszawa den 8.-9. juli vedtog som ventet en troppeopbygning langs den russiske grænse på hele strækningen fra Estland til Polen. De danske repræsentanter lovede både at hæve militærbudgettet og en fordobling af bidraget til bataljonen i Estland. Det militære samarbejde mellem NATO og EU blev understreget og udvidet. Forberedelsen af en mulig krig i Europa buldrer frem.

NATO-Summit-Danmark er tiltænkt en central rolle i NATO’s krigsforberedelser

Den amerikanske præsident Barack Obama fungerede sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg som indpisker for at øge alliancens militærbudgetter og afkræve medlemslandene deres lovede 2 % bidrag. Aggression mod Rusland var hovedpunktet på topmødet med systematisk planlagt militært pres mod landets grænser, en situation der kan ende med en direkte væbnet konfrontation i Europa.

Obama understregede, at der bliver ”No business as usual” før Rusland har opgivet deres krav på Krim. Et synspunkt som de nordiske regeringschefer allerede gav deres uforbeholdne tilslutning til under deres besøg i USA i maj måned.

Det tæller også når pengene går til krig og krigsindkøb

Det ‘danske’ argument i forhold til kravet om de øgede militærbudgetter lød, at det ikke kun er beløbet der tæller. Det må anerkendes, når et land bruger størstedelen af budgettet på at følge USA’s krigsdagsorden og foretage indkøb til samme. Her er Danmark med helt fremme. Med i bagagen havde man valget af det atombærende kampfly F35, der med rettidig omhu var timet til at ligge umiddelbart før NATO-mødet og vil tømme kassen de næste mange år frem. Synspunktet fik klap på skulderen og endte i slutdokumentet. Det formuleres:

“ydelse også er vigtigt, specielt det at være klar til indsættelse og til at understøtte de allierede styrker”.

Samtidigt lovede Lars Løkke dog at også det danske militærbudget vil blive forøget, og han kvitterede staks med at fordoble antallet af danske soldater til NATO-bataljonen i Estland fra 100 til 200.

Danmark skal med i EU’s militære missioner – trods forsvarforbehold

NATO’s flåde fik på topmødet et udvidet mandat til at gå ind i bevogtningen af ‘Fort Europa’. NATO-samarbejdet med EU om overvågning og kontrol af flygtninge i Ægæerhavet under navnet ‘Operation Sophia’ har åbnet vejen for en ny og udvidet opgave, der drejer sig om kontrol med flygtninge, efterretning, overvågning og våbenkontrol over hele Middelhavet. En operation med navnet ‘Sea Guardian’. På denne måde udvides mulighederne for Danmarks deltagelse i militære EU-operationer gennem NATO-medlemskabet.
Dette skete med fuld opbakning fra den danske regering. Lars Løkke udtaler helt uden hensyntagen til det danske forsvarsforbehold:

– Der er et betydeligt perspektiv i et tættere samarbejde mellem EU og NATO.

Andre vigtige beslutninger på NATO-topmødet var:

– NATO-landene udvider deres mission i Afghanistan, foreløbigt til 2020.
– Nato overtager kontrollen med det amerikanskbyggede missilskjold
– Cyberkrig prioriteres og koordineres med EU
– Cyberangreb kan fremover udløse artikel 5, NATO’s musketer-ed

Næste topmøde holdes allerede i Bruxelles næste år.

NATO må sættes i centrum i fredskampen

Truslen om krig i Europa og kampen mod NATO må sættes i centrum i fredskampen i Danmark. Vi befinder os midt i opmarchområdet til en mulig krig iscenesat af NATO, og Danmark er udset til at spille en central rolle som en del af NATO’s nordflanke. Fredsspørgsmålet vil være uløseligt knyttet til dette faktum, og kampen mod NATO, alliancens oprustning og vores medlemskab må blive et nødvendigt omdrejningspunkt.

Antikrigsinitiativet Stop Terrorkrigen tager konsekvensen af NATO-alliancens nye afgørende fokus på det europæiske kontinent og dens ny kolde krig her. Initiativet ændrer nu også sit navn for at understrege dette fokus.
NATO truer med krig i Europa: Initiativet Stop Terrorkrigen ændrer navn til Stop Terrorkrigen – Ud af NATO
Kpnet 11. juli 2016

Stop Terrorkrigen – Ud af NATO skriver bl.a.:

– Stop Terrorkrigen opfordrer den danske krigsmodstand, EU-modstanderne og alle progressive kræfter til at være med til at udvikle en kamp for et selvstændigt, alliancefrit og neutralt Danmark – og et tilsvarende Norden. Imod både EU og NATO – to reaktionære, imperialistiske og krigsførende alliancer i snævert samarbejde.

demonstration NATO 2016Se videoer fra protester mod NATO-topmødet i artiklen
Anti-NATO crowd march through Warsaw amid alliance summit
RT 9. juli 2016

Læs mere om topmødet

NATO-topmøde 8. – 9. juli: Send flere penge til oprustning og krigsforberedelser
Kpnet 7. juli 2016

Slutkommuniké fra NATO-topmødet
NATO 9. juli 2016

NATO-topmøde: De nordiske lande har allerede underskrevet en Håndfæstning
KPnet  8. juli 2016

 

Kpnet 11. juli 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater