Mexico: Strejkende lærere mødt med åben ild – Otte døde og flere hundrede sårede

Søndag gik det mexicanske forbundspoliti til fysisk angreb på 500 strejkende lærere og deres støtter. Lærernes protestaktioner, som har stor folkelig støtte, kommer blandt til udtryk gennem vejblokader. Det var under de bevæbnede forbundspolitistyrkers angreb på lærernes vejblokade i Asunción Nochixtlán, der blev åbnet ild mod lærerne og andre demonstranter.

sm_mexico_massacre_made_in_us6-22-16Amerikanske lærere og deres fagforening demonstrerer den 22. juni i San Francisco uden for det mexicanske konsulat i protest mod massakren på deres mexicanske kolleger

Vejblokaden var et led i lærernes ugelange strejke i protest mod den mexicanske regerings forsøg på at påtvunge Mexicos elever og lærere en reaktionær ændring af uddannelsessystemet.

Mexicos kampvillige lærere og de folkelige kræfter der støtter lærerne i deres kamp blev søndag udsat for et blodigt angreb af bevæbnede provokatører under en protestdemonstration i Asuncion Nochixtlan i Mexico´s sydlige Oaxaca-region.

Ifølge en udtalelse fra et Lærernes Landsorganisation (SNTE) i Oaxaca, var det politiet, der åbnede ild og dræbte otte mennesker, heriblandt en professor i de oprindelige folks historie og en søn af en af de strejkende lærere, og sårede 45 andre.

Toogtyve (22) mennesker er ‘forsvundet’ efter politiangrebet på lærernes blokade.

Denne reaktionære massakre ligner mest et forsøg på at stoppe lærernes demokratiske krav om forhandlinger med regeringen om de reaktionære planer om ændringer af uddanelsessystemet.

Hvem der står bag massakren er ikke officielt klarlagt. I hvert fald har gerningsmændene optrådt som regeringens og kapitalens agents provocateurs, som nyttige idioter for kapitalen og de reaktionære kræfters planer, om med vold at stoppe lærernes protester og afvise alle krav om forhandlinger.

Politiet brugte tåregas for at opløse lærernes demonstration som angiveligt “blokerede gaderne” i den sydmexicanske by. Demonstrationerne er gennem uger blevet organiseret af lærernes fagforbund CNTE i protest mod den reaktionære uddannelseslov og mod fængslingen af to af lærernes faglige ledere.

Ifølge en udtalelse landets myndigheter har ukendte personer fra ‘forskellige voldelige grupper’,  som ikke har nogen forbindelse med lærerne,  infiltreret protesterne og skudt mod demonstranterne og politiet for at udløse sammenstød.

Blandt de sårede er ifølge myndigheterna 55 politifolk. Otte af dem skal være ramt af skydevåben.

Først tilbageviste myndighederne alle ‘rygter’ og vidner om at det mexicanske politi bar våben, til trods for at mexikanske medier viste flere billeder af bevæbnede politifolk under forsøget på at nedkæmpe lærernes blokade i Asunción Nochixtlán .

Anonyme politifolk fortalte tidligere at flere end 30 personer er anholdte.  En anden sagde at brandbomber var blevet kastet mod byens rådhus. Nogle køretøjer sattes også i brand.

Maskerede demonstranter blev også iagtaget i regionhovedstaden Oaxaca, nogle udrustede med brandbomber.

Forbundspolitischefen Enrique Galindo forsøgte senere at forklare de åbenbare billedbeviser med, at politiet var bevæbnede under konfrontationen med de demonstrerende lærere med det bare “var en bevæbnet enhed” som var udkommanderet efter at uidentificerede personer “åbnede ild mod politiet og demonstranterne”.

Lærerne havde intet med dette at gøre, udtalte politichef Galindo på en pressekonferense.

Denne massakre er ligesom andre blodige massemord på det amerikanske kontinent udtryk for de herskende eliters voldelige liberal-fascistiske kultur som hersker på kontinentet under USA´s førerskab.

Progressive og demonstrerende lærere er et særligt mål for mexicansk politis og myndigheders angreb. Hele verden blev chokeret, da 43 lærerstuderende forsvandt sporløs efter at være arresteret i forbindelse med en demonstration. Sagen er ikke opklaret, og deres lig er ikke fundet.

Efter begravelsen af de seks døde har lærerne i Oaxaca genoptaget blokaden og protesterne.

Kilder:

Six Killed, Dozens Injured as Teachers, Police Clash in Southern Mexico

Mexico Teachers’ Murders Protested In SF “Massacre Made In USA”
Indybay

Originalartikel hos Interpres her

Se også

Mexico: Massakrer og politiske mord på dagsordenen ved statsbesøg
KPnet 13. april 2016

Retfærdighed for Gustavo Delgado – mexicansk revolutionær aktivist myrdet af myndighederne
KPnet 7. februar 2015

 

KPnet 23. juni 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater