Mexico: Massakrer og politiske mord på dagsordenen ved statsbesøg

Mexico er ikke bare et land kendt for narkokartellers hærgen. Det er også kendt for massakrer og politiske mord. Den upopulære præsident Enrique Peña Nieto holdes af mange ansvarlig for de 43 lærerstuderendes skæbne, der blev arresteret af politiet i 2014 og formodes dræbt, uden at deres skæbne er klarlagt. Men det er ikke den eneste massakre.

 

demo_pena_nieto_i_dkI forbindelse med statsbesøget har Conciencia México-Dinamarca sendt et åbent brev til dronningen, der er officiel vært for den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto og hans kone.

Gruppen har også været med til at arrangere en protest  foran Christiansborg mod det mexicanske præsidentpars besøg i Danmark – en protestfor menneskerettigheder og mod forsøg på at skjule mord, massakrer og magtmisbrug. Blandt arrangørerne er også Internationalt Pen og Internationalt Forum.

I det åbne brev hedder det blandt andet:

“I Mexico findes et utal alvorlige sager af særlig grov karakter og brud på de demokratiske rammebetingelser hvor regeringen er direkte eller indirekte indblandet. Den lange perlerække af sager har fundet sted under den nuværende regering, og her vil vi ridse nogle af disse sager op.

Sagen om de 43 lærerstuderende, som forsvandt for 17 måneder siden. Her er der stærke beviser på, at den mexicanske hær og politiet var direkte involverede i de studerendes forsvinden.

Ydermere, er der sagen om den ulovlige anskaffelse af Peña Nietos private bolig “Det hvide hus”, som blev erhvervet under meget mistænksomme omstændigheder (The Guardian 10.november 2015 og New Your Times 22.august 2015).

Så kan der nævnes massemordet i Tlataya, hvor den mexicanske hær henrettede 22 mennesker.

Over 40 mennesker blev dræbt under en politiaktion i Tanhuato, Michoacan, hvor undersøgelserne af omstændighederne ikke er blevet offentliggjort og ikke én eneste person er blevet anklage.

Sagen fra Apatzingan, Michoacan, hvor journalister påstår, at 16 ubevæbnede mennesker blev skudt og dræbt af det føderale politi og andre sikkerhedsstyrker.

Gennem det sidste årti er der blevet dræbt 80 journalister i Mexico og yderligere 17 er forsvundet.

Ud over alle disse eksempler, skal det nævnes, at der i nyere tid er forsvundet 24.812 mennesker i Mexico og denne statistik tæller kun til slutningen af 2014, så det reelle tal til i dag er højere.

Vi er dybt bekymret over at Danmark, som et demokratisk land med respekt for menneskerettigheder og som ikke tolererer korruption, vil etablere kommercielle og diplomatiske forbindelser med Mexicos nuværende regering.

Vi mener ikke, at den mexicanske regering hverken har opfyldt sit arbejde eller taget ansvar som beskytter af landets interesser alvorligt. Den mexicanske regerings graverende svigt, overtrædelser og manglende regeringsevner er heldigvis begyndt at komme frem i de internationale medier, men vi håber, at dette brev også kan være med til at åbne de danske øjne.”

I en kronik i Politiken onsdag fortæller journalisten, forfatteren og Mexico-kenderen Jens Lohmann om en række mord og overgreb på forfattere og journalister.

Se
I Mexico skyder man journalister
Politiken 13. april 2016

Sagen om de 43 unge lærerstuderende i Guerrero, hvis nøjagtige skæbne stadig er ukendt, har givet anledning til massive demonstrationer mod  Peña Nieto, der anklages for at stå bag eller dække over gerningsmændene. Og i Mexico dræber man også politiske aktivister, der aktionerer mod forsvindingerne.

Se

Retfærdighed for Gustavo Delgado – mexicansk revolutionær aktivist myrdet af myndighederne
KPnet 7. februar 2015

Se mere om demonstrationen  på facebook

Se hele det åbne brev hos Globalnyt
Mexicanere kritiserer statsbesøg

Se også
Journalister, politikere og aktivister protesterer over statsbesøg fra Mexico
Modkraft 13. april 2016

 

KPnet 13. april 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater