Nye angreb på de norske havnearbejdere: EFTA-domstol, EØS og EU maner til klassekamp mod dem!

Norge er ikke medlem af EU. Alligevel er det EU’s indre marked og jura, der gælder. Nu har den såkaldte EFTA-domstol bestemt, at norske ok-aftaler og fagbevægelsens kamp for at gennemføre dem blandt andet gennem boykot af et dansk skruebrækkerfirma, strider mod EØS/EU-aftalerne, og at norsk højesteret skal kende arbejdskampen og blokaden ulovlig.

havneblokade_drammen

Blokade i Drammen havn

Efter adskillige udvidelser af EU er gruppen af lande, der er med i frihandelsorganisationen EFTA – eller European Free Trade Association beskeden. Den består af Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

De tre førstnævnte er gennem EØS – Det europæiske økonomiske samarbejdsområde – direkte knyttet til EU og tillemper herigennem EU’s politikker for det indre marked og handelspolitik.

Norge har som bekendt gennem folkeafstemninger holdt sig ude af EU, men er alligevel fast knyttet til Unionen gennem EØS. De norske EU-modstandere i Nei til EU og også norsk LO vil ud af EØS.

EFTA har også sin egen domstol. Den kopierer og overfører EU-domstolen til medlemmerne.

Som det hedder på den norske regerings hjemmeside:

”EFTA-domstolen har samme type funktioner overfor EØS/EFTA-landene som EU-domstolen har overfor EU-landene. EFTA-domstolen lægger i sine vurder­inger stor vægt på retspraksis fra EU-domstolen.”

EØS-området er betegnelsen for de 28 EU-lande og de nævnte tre EFTA-lande.


EFTA-domstolen dømmer mod de norske havnearbejdere

Tirsdag udtalte EFTA-domstolen, at den overenskomstaftale,  som giver havnearbejderne i det norske transportarbejderforbund fortrinsret til arbejdsopgaver i norske havne, er i strid med EØS-aftalen.

Dermed griber EFTA-domstolen direkte ind i den langvarige norske havnearbejderkonflikt – på arbejdsgivernes side, selvfølgelig.

Udtalelsen er et såkaldt råd til en norske højesteret, som skal tage stilling til lovligheden af en boykot mod det dansk-ejede selskab Holship, som Norsk Transportarbejderforbund har iværksat. Holship kræver at udføre lastning og losning med sine egne ansatte i Drammen havn

De norske marxist-leninister skriver i deres netmagasin Revolusjon i en kommentar til kendelsen blandt andet:

”EFTA-domstolen opildner til krig med fagbevægelsen, når den anbefaler Højesteret at erklære havneaktioner for ulovlige.

For NTF og havnearbejderne er den eneste farbare vej at bekendtgøre, at kampen vil fortsætte til det sidste, uanset hvad Højesteret konkluderer.”

Læs hele analysen her

EFTA-domstolen ypper til klassestrid
Af Jan Steinholt, Revolusjon 19. april 2016

EØS-aftalen afslører sig endnu engang som et redskab for EU-monopolerne ligesom EU selv og dets ‘indre marked’ er det.

EFTA-domstolens opfordring til at angribe de norske arbejderes velfortjente overenskomstaftaler og fagbevægelsens ret til at træffe sådanne aftaler med de norske arbejdsgivere vil styrke bestræbelserne for at få Norge ud af EØS-aftalens – og dermed EU’s klør.

Se også

International solidaritet med de kæmpende norske havnearbejdere
KPnet 3. december 2015

CIPOML: Støt de norske havnearbejdere!
KPnet 22. juni 2015

Principiel kamp: Støt de norske havnearbejdere!
Af Jan Steinholt, KPnet 4. december 2013

 

KPnet 20. april 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne