Tilbage til fortidens åndssvageforsorg: Fokus på en negativ udvikling

debatturne_web2Landsforeningen LEV repræsenterer udviklingshæmmede og deres pårørende. Den har oplevet, at forholdene for udviklingshæmmede er blevet markant forværrede både på institutioner og for folk på kontanthjælp. Det er et resultat af de nyliberale nedskæringsreformer, senest kontanthjælpsloftet.

 

Nu vil FOA, Socialpædagogernes Landsforbund (SL) og LEV sammen rejse debatten om den aktuelle udvikling i synet på og behandlingen af mennesker med udviklingshæmning i Danmark.

Mange udviklingshæmmede, syge og handicappede er kommet i klemme i kontanthjælpssystemet. Det skyldes blandt andet at det er blevet sværere at komme på førtidspension, selvom man er helt uarbejdsdygtig.

Med vedtagelsen af kontanthjælpsloftet har politikere fra blå blok været ude med at disse nu skal saneres ud af kontanthjælpssystemet. De siger ikke, at de er anbragt på kontanthjælp som følge af tidligere stramninger og nedskæringsreformer.

Til avisen.dk siger formanden for LEV, Sytter Kristensen:
– Politikerne på Christiansborg giver kommunerne besked på at give førtidspension til dem, der har brug for det, men samtidig giver de dem en økonomisk straf for at gøre det, siger Sytter Kristensen.

Samtidig er forholdene for udviklingshæmmede på institutioner uhyggeligt ringe. Kort og rammende beskrives de således af Anne Roland Hollbaum, projektkonsulent i LEV:

”Store institutioner med helt op til 100 beboere, et ’hjem’ med håndsprit og gummihandsker som obligatorisk inventar og dagtilbud, der flyder sammen med boenheder, så beboerne er tvunget til at blive på samme matrikel hele dagen.”

 – Jeg oplever en virkelig bekymrende historieløshed blandt dem, der træffer beslutningerne i dagens praktiske handicappolitik. Det må vi gøre noget ved, siger Sytter Kristensen.

De seneste ti år efter opgøret med tidligere tideres åndsvageforsorg har tendensen desværre været, at grundlæggende handicappolitiske værdier og menneskesynet bliver udfordret, konstaterer LEV.

I maj måned gennemfører LEV sammen med FOA og Socialpædagogernes Landsforbund derfor en debatturne om hvor en moderne handicappolitik skal  hen på baggrund netop af fortidens erfaringer.

Se mere hos LEV

Debatturné: Bevæger nutidens handicappolitik sig baglæns?
Af Anne Roland Hollbaum 

 

 

KPnet 29. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne