Nyhederne fra Afghanistan er rigtig dårlige

Af Robert Fisk

 

isaf10_lars_lykke_099_2

Lars Løkke som dansk statsminister på inspektion i Afghanistan 2010

Nyhederne fra Afghanistan er rigtig dårlige. Det er der selvfølgelig ingen, der siger. Præsident Ghani har en ’national samlingsregering’, som ’støtter et stærkt partnerskab med USA’, ifølge Obama for to måneder siden.

Rigtig nok blev Kunduz erobret af Taliban – men så fik afghanerne den tilbage (om end minus et hospital, der blev bombet af amerikanerne, og de fleste af dets patienter og læger).

Rigtig nok blev Sangin erobret af Taliban – men den afghanske hær slås nu for at få den tilbage. Men var der ikke mere end hundrede britiske soldater, som døde for at holde Sangin? Sandt nok, men amerikanske tropper i Irak døde for at holde og fastholde Mosul – og Mosul er nu hjemby for IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Og amerikanske tropper døde for at erobre Fallujah, og tabte den så igen, og døde endnu engang for at generobre den – og Fallujah er nu i hænderne på IS.

Vi hører ikke ’dårlige nyheder’ fra Afghanistan og Irak. Det er som en film, der afspilles igen og igen hver eneste jul.

For bare to uger siden indrømmede general John F Campbell, den amerikanske øverstkommanderende for de amerikanske og NATO-tropperne i Irak, at IS er dukket op i Afghanistan. Der er måske tre eller fire eller fem tusinde IS-folk der, som nu prøver at sikre faste forbindelser til deres ’moderskib’ i Irak og Syrien – Bemærk lige Hollywood-sproget her. IS ønsker at oprette dets præ-afghanske ’Khorosan-provins’ i Afghanistans Nangarhar-provins.

Men Obama forsikrer os om, at USA’s ’forpligtelser over for Afghanistan og dets folk står fast’ og at afghanske styrker ’modigt og stædigt kæmper for deres land’ og ’fortsat holder de fleste [sic] byområder’.

Talibans fremgange var ’forudsigelige’, siger den amerikanske præsident, men næsten 10.000 soldater vil blive i Afghanistan – selvom krigen er slut –, og for 14 måneder siden fortalte David Cameron vores egne drenge, at deres bedrifter i Afghanistan ’vil leve evigt’.

Men nu ikke længere.

Læs hele journalisten Robert Fisks artikel på engelsk i The Independent

You won’t hear it, but news from Afghanistan is bad
The Independent 28. december 2015

 

Se også

De forbryderiske terrorkrige skaber kaos
KPnet 16. juni 2014

Lars Løkke i Afghanistan
KPnet 1. oktober 2010

Danske admiraler og generaler kampklare
KPnet

Hænderne væk fra Afghanistan!
Af Klaus Riis, 22. september 2001

KPnet 30. december 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne