Lars Løkke i Afghanistan

Den danske statsminister besøgte sidste weekend besættelsestropperne i Helmand-provinsen for tredje gang i år. Allerede som 25-årig havde Lars Løkke travlt med  at føre krig i landet

Kommunistisk Politik 19, 2010

Lars Løkke hos ISA, Afghanistan Foto: HOK
Afghanistan-krigen er på vej ind i sit 10. år – og den danske statsminister på sit tredje besøg i 2010. Han startede sin krig i 1988.  Hvor længe skal han blive ved? (Foto HOK)

Hærens Operative Kommandos pressefolk skriver positive reportager fra besættelsesbastionerne i det fremmede, mens deres fotografer søger at frembringe heroiske billeder af politikere, der tør dele kår med deres udsatte soldater – om det så bare er et par timer, og under maksimal beskyttelse.

Lars Løkke Rasmussen har stillet sig i positur til et sådant portræt: Statsministeren der ”får terrænorientering på politi-checkpoint 2A af delingsføreren for rekognosceringsdelingen”, som det hedder i billedteksten.

Han står sammen med en svært bevæbnet soldat, et typisk billede på en koloniherre, der aflægger besøg i en fjern provins.

Pludselig slår det én, at det billede har man set før: Der findes et velkendt foto fra 1988 af den 25-årige Lars Løkke sammen med tre afghanske mujahediner iført den traditionelle hovedbeklædning pakul, kaftan og Kalashnikov.

Han afprøver en af partisanernes Kalashnikov-maskinpistoler”, lød en billedtekst dengang i Se&Hør.

Vi kan desværre ikke bringe det gamle foto til sammenligning. Der vogtes nidkært over det. Men mange vil stadig huske det.

Løkke var dengang formand for Venstres Ungdom og havde 600.000 kroner med til Osama bin Laden og hans folk, da han på hesteryg drog ind i Afghanistan for at aflevere dem. Dengang var det ’frihedskæmpere’, som slog de sovjetiske soldater tilbage.

I dag er rollerne byttet om, og Løkke har smidt sin afghanske hovedbeklædning til fordel for den skudsikre vest. I dag er det NATOs besættelsestropper, den afghanske modstand bekæmper. Den 37. danske besætter er netop faldet.

Ifølge HOK’s reportage hyldede Løkke  den danske kanonføde, der er sendt ud for at dræbe og evt. blive dræbt for USA’s, NATOs, Mærsk og reaktionens interesser:

Noget, der også slår mig, er det enorme mod og den enorme afklaring, som I hver især repræsenterer. I har truffet en beslutning om at gøre en forskel under nogle vilkår, som er meget, meget vanskelige. I får oplevelser ind på livet, som de fleste danskere i velfærdssamfundet Danmark slet ikke kan forestille sig. I skal forholde jer til liv og død på en måde, som de færreste kan forestille sig. Det aftvinger enorm respekt, og det vil jeg gerne give udtryk for her.

Unge nordmænd på ’mission’ i Afghanistan synes at krig er bedre end sex.

Den 7. oktober 2001 gik USA i krig mod Afghanistan. Det blev fremstillet som et togt for at bringe Osama bin Laden for retten som ansvarlig for 11. september. Det blev en krig for at vælte den afghanske regering og sikre sig kontrollen med landet og dets ressourcer, som nu går ind i sit tiende år.

Danmark har været med fra starten – og den nuværende statsminister længe før. Den 19. oktober sendtes korvetten Niels Juel til det østlige Middelhav som en del af krigsoperationen. Og fra 1. januar til juni 2002 deltog 100 danske specialtropper – jægersoldater og frømænd – i Operation ‘Enduring Freedom’.

De danske besættere og Løkke skal ud af Afghanistan.

Netavisen 2. oktober 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne