Tyrkiet optrapper statsterror

tyrkiet_politivold_2013Tyrkisk politivold – Arkivbillede

I den kurdisk befolkede sydøstlige del af Tyrkiet er der i de seneste måneder opstået en regulær krigstilstand, efter at våbenhvilen med den kurdiske oprørsbevægelse PKK blev brudt i sommers.

Der er indført ikke bare undtagelsestilstand, men ugelange udgangsforbud i kurdiske byer, hvor det tyrkiske militær skyder på civile, som vover sig udenfor for at skaffe mad og vand. Situationen er flere steder desperat i civilbefolkningen.

I april brød præsident Recep Erdogan ud af fredsforhandlingerne, og i sommers udbrød der kampe mellem PKK og den paramilitære politistyrke. I begyndelsen af december blev over 10.000 soldater sat ind i de kurdiske byer.

Det pro-kurdiske venstrefløjsparti HDP har forsøgt at få en våbenhvile i stand, siden kampene brød ud. Partiet er selv blevet udsat for en række angreb. Blandt andet blev en fredsdemonstration i Ankara 10. oktober udsat for et terrorangreb, hvor 102 mennesker blev dræbt og over 400 såret.

Samtidig fører Tyrkiet også krig mod den progressive kurdiske YPG-milits i Syrien, som har været den væsentligste faktor i bekæmpelsen af Islamisk Stats fremrykning. Tyrkiske fly har bombet YPG’s baser i såvel Syrien som Irak.

I resten af Tyrkiet slår myndighederne også hårdt ned på regimekritiske demonstrationer. Tirsdag blev to kvinder i Istanbul dræbt af sikkerhedsstyrker under det, der blev kaldt en ‘antiterror-operation’.

Læs også artiklen
Skyder civile i eget land
Klassekampen 24. december (no)

Se også

Demonstration ved den tyrkiske ambassade: Stop Erdogans krig mod sine egne medborgere
KPnet 19. december 2015

Fascisten Erdogan erklærer ‘udslettelseskrig’ mod kurdere
KPnet 17. december 2015

 

KPnet 26. december 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne