Massakre på unge socialister i Suruc, Tyrkiet: Pres på Erdogan


Målet for det fascistiske attentat den 20. juli i grænsebyen Suruc var  unge socialister, alle omkring 20 år, som  var kommet fra Istanbul for at medvirke til genopbygningen af Kobane. De var netop ved at afholde et offentligt møde og en pressekonference, før de skulle drage til den ødelagte by.
Det sammenlignes ikke uden grujnd med massakren på Utøya for fire år siden.

Klik og forstør

En selvmordsbombe dræbte mandag mere end 30 unge socialister  og sårede flere end 100 i den tyrkiske grænseby Suruc, 10 kilometer fra Kobane i Nordsyrien, som blev tilbageerobret af kurdiske frihedskæmpere mod terrorgruppen Islamisk  Stat.

Byen Kobane er  et symbol på modstand mod islamistisk terror og den kurdiske frihedskamp.

De mere end 300 unge, der ville deltage i genopbygningsrarbejdet, kommer fra  Sammenslutningen af socialistiske ungdomsorganisationer (SGDF), som er  ungdomsorganisationen for det tyrkiske De Undertryktes Socialistiske Parti (ESP). Partiet og ungdomsorganisationen ar været meget aktive i støtten til Kobane og i kritikken af den tyrkiske præsident Erdogan for at tillade og støtte IS.

Terrorangrebet udløste straks demonstrationer mod IS i mange byer i Tyrkiet. Erdogan og hans islamistiske regeringsparti AKP blev fordømt for medansvar for terrorangrebet, der angiveligt blev udløst af en IS-sympatisør, som var til stede på det offentlige møde ved Amara-kulturcentret.

IS har erklæret at ville tage Kobane tilbage, og har i juni måned rettet en række nye angreb mod byen. Terroren i Suruc er den første store terrorhandling på tyrkisk jord, som tilskrives IS.

Et hovedmål for Erdogans politik i forhold til nabolandet Syrien er at få væltet dets præsident Assad. Den tyrkiske regering har tilladt angreb fra Tyrkiet og våbentransporter fra ’oprørsgrupperne’ mod Assad, siden starten på den vestligt støttede ’borgerkrig’.

Da Vesten erklærede ’krig mod IS’ nægtede Erdogan at deltage medmindre den også havde som målsætning at fjerne Assad. Under IS’s belejring af Kobane lagde Erdogan-regimet hindringer i vejen for støtte og undsætning til den belejrede by. Erdogan anklages for i hemmelighed at have fortsat støtten til IS.

Den autoritære Erdogan og hans parti led et større valgnederlag i juni og der foregår forhandlinger om en ny regering efter AKP mistede sit flertal til partier, der har angrebet hans Syriens-politik, ikke mindst for at udsætte Tyrkiet for risiko for terrorangreb.

Attentatet mod de unge socialister sammenlignes mange steder med Breiviks fascistiske attentat mod en socialdemokratisk ungdomslejr på Utøya i Norge. Det er ikke uden grund.

Den svenske socialdemokratiske politiker Evin Cetin var tilstede ved den planlagte genopbygningsaktion og blev øjenvidne, da attentatet fandt sted.  På sin twitterside skriver hun, at der nu startes en indsamling til at bygge en skole i Kobane – for at hædre de dræbte og deres sidste ønske.

Se

https://twitter.com/evincetin

I mange lande demonstreres i dag mod IS’s terror og Erdogan-regimets medansvar. I Danmark har Feykurd arrangeret demonstration fra Svanemøllen Station i København kl 13

Se

https://www.facebook.com/feykurd.danmark.1

Se også

Massakren i Suruc: Mindst 32 døde
Arbejderpartiet EMEP

Bomben i Suruç är ett nytt Utöya
Västerbottens Folkblad


Baggrund – Se

Parlamentsvalg i Tyrkiet: Erdogan har tabt – befolkningen har sprængt spærregrænsen
EMEP 15. juni 2015

Tyrkiet: Erdogans politistat
15. april 2015

Den tyrkiske regering fremmer feudal vold mod kvinder
25. november 2014

Kurderne ofres i en ‘terrorkrig’ som føres under falsk flag
Netavisen 13. oktober 2014

Tyrkiet! Lad kurderne i Kobane forsvare sig selv!
Netavisen 8. oktober 2014

 

 

Netavisen 21. juli 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater