Alle skraldemænd i København strejker efter udliciteringsrunde: Kommunen er en stor del af konflikten

350 – 400 skraldemænd i København strejker på 4. dag i solidaritet med kolleger der står til at miste arbejdet som følge af kommunens udliciteringer.


Skraldemændene i København i begravelsesoptog for den kommunale renovation i 2011. Foto Harry Nielsen

 

Københavns Kommune privatiserede renovationen for 5 år siden og har nu gennemført deres anden udbudsrunde. Det betyder aktuelt en usikker ansættelse for 4 skraldemænd. Det ny firma City Renovation beholder kun 52 ud af 56 skraldemænd på Østerbro/Nørrebro området. Skraldemændene forventer, at firmaet vil lade 4 mand vil ryge ud og på den måde score en ekstragevinst gennem udliciteringsaftalen.

Det var kommunen der tog beslutningen om udlicitering – helt i EU-politikernes ånd – og flyttete renovationen over på private hænder, hvor hensynet til bundlinjen styrer. Systemet åbner op for at forringe løn- og arbejdsforhold – og det sker nu.

Kommunen har opstillet krav til firmaerne ved udliciteringen og firmaet betales ud fra ansættelse af 56 skraldemænd. Men gør intet for at sikre at betingelserne overholdes.

Skraldemændene udtaler:

“Københavns kommune vælger stadig at ignorere at de er en stor del af konflikten, fakta er at de har udstukket kravene som vognmanden skal leve op til, og disse krav er nu lige pludselig blevet et forhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager siger kommunens embedsfolk!!!!!

Skraldemændene har ikke nedlagt arbejdet blot fordi, ”som vognmanden udtaler”, at nogle bliver flyttet til andet arbejde

Nej, fakta er at 1. maj 2015. bliver 56 mand flyttet over til en anden vognmand, og fakta er at kun 52 får arbejde derefter på Østerbro / Nørrebro.

Teknik og miljø borgmester Morten Kabel har udtalt at alle krav skal overholdes, men fralægger sig nu ansvaret. Kommunen kunne løse konflikten ved blot at tage røret og ringe til vognmanden og sige som Morten Kabel udtaler. “Overhold kontrakten”.

Skraldemændene ønsker ikke denne konflikt og de ønsker ikke at tage Københavns borger som gidsel, de ønsker blot et fast arbejde med ordnede forhold”.

Skraldemændene har taget kontakt til vognmanden for at mødes og for at finde en løsning så konflikten kan afsluttes, men er blevet afvist.

Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell (EL) udtaler til Metro Express:

“Det jeg kan love 3F er, at vi fremadrettet vil holde meget nøje øje med, om Cityrenovation lever op til kontraktens krav om miljø, arbejdsmiljø og kvalitet”.

Hvad dette skulle bestå i står hen i det uvisse, da Morten Kabell på samme tid afviser at kunne have mulighed for at gribe ind overfor City Renovation i den aktuelle situation, hvor aftalen rent faktisk ikke overholdes.

Skraldefolkenes strejke fortjener fuld opbakning og støtte!

 

 

Netavisen 24. april 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater