Ryanair: Arbejdsretten forhaler sympatikonflikt

Arbejdsretten skulle d. 26. marts tage stilling til om en sympatikonflikt gennem fagbevægelsen vil være lovlig i følge de officilelle danske arbejdsretslige regler. Så længe dette ikke er afklaret, vil LO ikke sætte sympatikonflikter i gang. Ryanair vil have sagen flyttet til EU-domstolen i et forsøg på at sætte fagbevægelsen helt ud af spillet – og det overvejer Arbejdsretten nu. Foreløbig til 12. maj, men det er langt fra sikkert at sagen afgøres der.

Pladsen foran Arbejdsretten var tæt af demonstranter.


Arbejdsretten d. 26. marts Foto: KPnet

 

Ryanair får hjælp fra både det arbejdsretslige system og EU. Uanset om Arbejdsretten ender med at flytte afgørelsen til EU eller ej, er det en helt uacceptabel situation, hvor ethvert kampskridt for fagbevægelsen enten gøres ulovligt eller forhales.

Hvis afgørelsen overflyttes til EU-domstolen er der ikke længere nogen ‘Dansk model’ tilbage og en afgørelse her kan desuden trække ud i årevis – altsammen til fordel for Ryanairs løndumping.

Ryanair er Europas mest profitable og “effektive” flyselskab og baggrunden er dets pres mod løn- og arbejdsforhold. Piloterne er i luften 900 timer om året og flypersonalets lønninger er så ringe, at det ikke vil være muligt at leve af dem i Danmark.

Angrebet mod sikrede arbejderrettigheder er massivt og sker indenfor en lang række brancher, men der kæmpes også tilbage og det er livsvigtigt at gøre det nu, hvad enten de fagretslige regler eller EU tillader det eller ej.

På facebooksiden Luftens Helte skriver de:

Selvom sagen er blevet udskudt så fortsætter vi med modet højt. Og husk VI ER ALLE LUFTENS HELTE!

“Luftens Helte er alle dem, som insisterer på fair vilkår, og som gør noget ved det. Det er piloten, det er stewardessen, det er hende, der sørger for at sikkerheden er i orden, og det er ham, der bærer din bagage ud til flyet. Det er alle dem, som støtter flyvepersonalets krav om danske løn- og arbejdsforhold, og det er alle dem, som deler det gode budskab!”

Citat: Flyvebranchens personaleunions hjemmeside Luftens Helte

Facebook

 


Solidaritet mod dumpning af løn- og arbejdsforhold. Foto: Luftens Helte

Netavisen 27. marts 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne