Kommende præsident i USA? Hvad vil Hillary Clinton og hvem betaler?

Hillary Clinton, der med stor sandsynlig bliver kommende præsidentkandidat i USA, er en stærk forkæmper for amerikansk imperialisme og verdensherredømme. Hun har været dybt engageret i kuppet i Ukraine og USA’s krige. Økonomisk støttes hun af en række multinationale kapitalgrupper og fonde, men også af andre stater. Specielt de reaktionære oliestater sætter penge i Clintons valgkamp, men også et land som Norge har givet store millionbeløb til Clintons fond.

Af Pål Steigan

 


Dansk intro til artiklen

Hillary Clinton er en sandsynlig amerikansk præsidentkandidat, og det er derfor interessant at se hvilken vej hun vil udstikke for USA og hvis interesser hun arbejder for.

Udenrigspolitisk hører Clinton til de mest krigeriske høge i amerikansk politik, hun har været en af drivkræfterne bag kuppet i Ukraine, arbejdet for USA’s krig i Libyen og hun samarbejder desuden med folk, der benytter sig af den ‘bløde magts’ metode, hvor støtte til civilsamfund og humanitære spørsmål bruges til at styrke krig og imperialisme verden over.

Hillary Clinton bliver støttet økonomisk at nogle af de største vestlige investorer, multinationale firmaer såvel som fonde. Her kan nævnes Bill & Melinda Gates Foundation, der bl.a. har store interesser i den såkaldt ‘grønne revolution’ i tæt samarbejde med bl.a. Monsanto. Andre storinvestorer i projekt Clionton er The Rockefeller Foundation, også med store interesser i biotek-industrien, Goldmann Sachs, Coca Cola og mange flere.

Bemærkelsesværdigt er det også, at en række stater investerer i Clintons kandidatur. Heriblandt de dybt reaktionære oliestater Saudi-Arabien, De forenede arabiske Emirater, Qatar, Oman og Kuwait. Også Norges regering og den ukrainske oligark Victor Pinchuk har bidraget med store beløb.

Clintons allierede indenfor amerikansk kapital er bl.a. folk med store investeringer i Keystone-XL med transport af tjæresand og investorer indenfor skifergas. George Soros, der er kendt for sin undergravende virksomhed i bl.a. Georgien og Ukraine i samarbejde med CIA og USAID, står også blandt Hillary Clintons støtter.

Læs artiklen af Pål Steigan på norsk her

Merkelige sengekamerater

Netavisen 2. marts 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne