Hvornår undskylder Enhedslisten?

Læserindlæg af Frank Johannesen, Valby

Efter det brutale politimord på George Floyd i Minneapolis i USA er der rejst en heftig debat om Danmarks fortid som slavenation.

Blandt andet vil Enhedslistens retsordfører Rosa Lund have sat oplysende skilte på statuer, bygninger og veje med tilknytning til slavehandel. Det vil sende et signal til de mennesker, der oplever racisme i dag, at vi gør op med vores fortid som slavenation, siger hun til medierne.

Men hvad med først at gøre op med sin egen sorte fortid? For i 2011 gik Nato anført af USA’s præsident Barack Obama og udenrigsminister Hillary Clinton samt de store gamle kolonimagter, England og Frankrig i krig mod Muammar Gaddafis Libyen. Lars Lykke Rasmussens regering og et enigt folketing, herunder Enhedslisten fulgte trop. Påskuddet var en løgn om Gaddafis nært forestående folkemord på civilbefolkningen. Enhedslisten havde således ikke taget i agt, at i enhver imperialistisk krig er sandheden det første offer. Partiet kunne ellers have bygget på en række erfaringer om ulovlige angrebskrige inden for de sidste godt 10 år blandt andet Jugoslavien (1999), Afghanistan (2001) og Irak (2003). Gaddafis egentlige ”forbrydelse” var ligesom i de andre imperialistiske krige landets selvstændighed og uafhængighed af Vesten.

Libyen, der dengang var Afrikas rigeste land og med en udviklet velfærd og infrastruktur blev sønderbombet, herunder med danske F-16-fly. Gaddafi blev myrdet på bestialsk vis af vestligt støttede militante jihadister.

Herefter fulgte en klapjagt på den Gaddafi loyale civilbefolkning, særligt på landets sorte afrikanere, fordi de under hans ledelse oplevede, at ”Black Lives Matter”. For eksempel blev befolkningen i Middelhavsbyen Tawergha med 30.000 sorte afrikanere massakreret og fordrevet fra byen, der blev jævnet med jorden af Natos bomber og tungt bevæbnede militser.

Krigen har banet vejen for, at Libyen er endt i kaos med stridende jihadistiske militser i en langvarig borgerkrig, der også indbefatter menneskesmugling og genopstået slaveri. Menneskesmuglerne udsætter afrikanske flygtninge og migranter for umenneskelig behandling i miserable fængsler og tjener tykt på flygtningestrømme over Middelhavet til Europa. Menneskesmuglere optræder også som slaveejere. FNs migrationsorganisation (IOM) udtalte i november 2017, at et stigende antal flygtninge og migranter bliver kidnappet og solgt på slavemarkeder til priser fra 200-500 dollar, hvorefter de udnyttes til tvangsarbejde og udsættes for tortur og seksuelle overgreb.

I 2010 gav Gaddafi en uforbeholden undskyldning for arabernes historiske ansvar for slavehandel med sorte afrikanere. Hvornår undskylder Enhedslisten?

Send et indlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk

Se andre læserindlæg


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne