Ved 20 året for Ribuskonfliktens start – En arbejdskamp med en skatkiste af lærdom, der er særdeles aktuel i dag


Tirsdag den 10. februar 2015 er det 20 år siden Ribuskonflikten i Esbjerg startede mod virkningerne af den udliciteringsbølge der var sat igang.

Det var en strejke, som varede 268 dage – vel nok den vigtigste strejkekamp med udgangspunkt i en enkelt arbejdsplads efter 2. verdenskrig, fordi den udviklede sig til en samlet kamp imod EU’s nyliberalisering med privatiseringerne, og fik støtte ud over Danmarks grænser.

En anskuelsesundervisning i hvordan alle midler blev brugt for at knække kampviljen. Indsættelse af polititropper, fængsling af strejke-og støtteledere og inddragelse af de allermest sortreaktionære og provokatoriske kræfter.

Men også en vigtig erfaring om hvordan den brede solidaritet kunne udvikles i et kæmpeomfang nedefra blandt fagforeninger og støttekræfter.

Efter 268 dage var strejken slut, undergravet af hele Overdanmark med politi, regering. domstolene, LO toppen og den sorteste reaktion

Henning Paaske Jensen, medlem af APK,der havde været meget aktiv i det landsdækkende støttearbejde, lavede i 2005 følgende opsummering af kampen

Ribus kampen 10 år efter
Kommunistisk Politik 3, 2005

.
TV STOP Video om Ribuskonflikten

Netavisen 10. februar 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater