Klart Nej til erhvervsskolereform 2015 – klart nej til nedskæringer

Erhvervsskoleelever demonstrerede mandag mod den nye erhvervsskolereform, der trods smukke ord betyder nedskæringer og udelukkelse af en stor del af ‘den bedst uddannede generation nogensinde fra uddannelse

Eleverne på Københavns Tekniske Skole, der har blokeret undevisningen gennem et stykke tid, afsluttede mandag deres aktion med en flot demonstration fra Forum St. til Christiansborg.

Se billedserie fra

Mediepartisan MKR

Men kampen mod den ungdsomsfjendsker erhvervsskolereform 2015 er ikke slut. Den fortsætter med en række forskellige initiativer også efter nytår.

I en underskriftindsamling på nettet, der protesterer mod den ny erhvervsskolereform, beskriver elever fra KTS konsekvenserne af den sådan:


Adgangsbegrænsninger på grundforløbet på grafisk tekniker og webintegrator betyder, at der kun optages hhv. 7 og 19 elever per halvår

. Dette medfører: 

– Et årligt fald fra mere end 400 til 52 elever!

– Færre nødvendige ressourcer såsom lokaler og maskiner, hvilket truer med at lukke uddannelserne helt.

Forkortelse af grundforløbene fra min. 25 til 20 uger. 

Dette er problematisk fordi: 

– Grundforløbene indeholder basal viden, der ikke kan opnås i en virksomhed.

– Elever lærer forskelligt – en uge fra eller til gør en forskel! 

Den 16. december får et stort antal lærere fyresedlen. 

Mange af dem gives på baggrund af lærerens uddannelse. Dette er en misforståelse fordi:

– Kvaliteten af undervisning i ligeså høj grad afhænger af erhvervserfaring og personligt som fagligt engagement. 


Beregningerne, der ligger til grund for reformen, er foretaget ud fra antallet af lærepladser i 2013. Dette er problematisk fordi: 

– Der mangler lærepladser til uddannelserne. 

– Grundforløbenes værdi underkendes; de er både et springbræt til andre uddannelser og et sted, hvor elever kan udforske og afklare fremtidsplaner. 

Den nye reform betyder desuden, at elever maksimalt må tage tre grundforløb.

Regeringen påstår, at den nye reform vil skabe flere og dygtigere uddannede ved at hæve niveauet og skærpe optagelsen af elever. Hvordan kan færre optagede elever resultere i flere og dygtigere uddannede?

Undervisningsministeriet vil have, at flere unge tager en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, og at erhvervsuddannelserne også skal indeholde en gymnasial uddannelse. 

Den nye reform kræver 02 i dansk og matematik for at komme ind på en ungdomsuddannelse. Det ser vi som endnu et tegn på den tendens til akademisering af samfundet, som underkender andre kvaliteter. Vi hilser fokus på øget faglighed velkommen, men øget faglighed på erhvervsskolerne handler ikke om dansk og matematik.

Et øget fokus på håndværksmæssige og kreative fag i folkeskolen og særligt i studievejledningen, ser vi som et alternativ til karakterbaserede optagelseskrav.

Men hvad med dem der ikke kan optages? Er der arbejde til dem i stedet? Ender denne gruppe på overførselsindkomst? Kan der i dette tilfælde være tale om en form for social dumping?

Vi er bekymrede for vores uddannelse, elevernes vilkår og branchens fremtid. Derfor har vi tirsdag 9. december 2014 blokeret KTS. 

Politikerne skal lytte til os – vi er værd at investere i.

Venlige hilsener fra eleverne på KTS

Skriv under mod reformen her

Se mere og følg med på facebook

Københavns Tekniske Skole mod nedskæringer

Se også

Erhvervsskolereform: Nedskæringer og færre elever
Netavisen 2 december 2014

Nyliberal gymnasiereform: Flere unge skrottes
Netavisen 2 december 2014

Netavisen 16. december 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne