Burkina Faso: Kvindeunionen KEBAYINA


Utilfredsheden
vokser – Kvinder deltager i bevægelsen!


Dette er sammenfatningen af et interview med Tara
Topan Nacanabo, forkvinde for Kebayinas kvindeorganisation i Burkina Faso i oktober 2014 – fra kort før den folkelige opstand brød ud og satte diktatoren Compaoré på porten.

Oversat fra det franske kvindemagasin Egalitè,  november 2014.

Kvinder i Burkina Faso: Fra Dragoss Oudraogo’s
Filmen om Kebayina


Tara fortæller, om hvordan situationen for øjeblikket er for kvinder i hendes land. Burkina Faso står over for en alvorlig krise økonomisk, socialt og politisk. Det er dyrt at leve , og fattigdommen øges. Uretfærdigheden er stor med masser af korruption, hvor de skyldige går fri for straf.

Utilfredshed er voksende: alle lag af befolkningen, især ungdom manifesterer dette, undertiden med vold. Hver dag er der forskellige aktioner, organiserede vejspærringer, besættelser af firmaer og rådhuse, aktioner mod manglen på el og vand i store byer .

For at dæmpe situationen ned blev  der taget nogle sociale foranstaltninger,  der angiveligt skulle bekæmpe fattigdom og arbejdsløshed.  Efter talrige protester i 2011 blev der i ministerrådet vedtaget en række skridt   fra  2013. Blandt dem var ansættelse af 83.720 unge og kvinder i arbejd-intensive jobs i byer og lokalsamfund.

Dette arbejde omfattede sådanne ting som rengøring af tagrender og grøfter, gadefejning, vedligeholdelse af parker og kirkegårde og rengøring af forskellige forsyningsselskaber .

Lønnen var 37.000 CFA (56,41 €) per måned – mindstelønnen er 30.000 CFA franc per måned.



Tara Topan Nacanabo, forkvinde for Kebayina

Disse arbejdspladser har været med til at sikre dækning af de mest basale behov for familierne. Men jobbene var begrænset til 3 måneder, hvilket er helt utilstrækkeligt. Regeringen blev tvunget  til at udvide denne ordning med 3 ekstra måneder, men i dag er disse kvinder uden arbejde. At have et anstændig arbejde og indkomst er en ret.

Så disse sociale foranstaltninger var fra starten usikre, og derfor forsætter kampen.

Den 23. august 2014 demonstrerede 100.000 mennesker i hovedstaden Ouagadougou med krav om at få fjernet regeringens forslag om ændring af artikel 37 i forfatningen.  Det er et forslag, som vil give præsidenten gennem 27 år ret til at forsætte sin korrupte regeringsførelse på livstid.

I september iværksatte kvindeorganisationen Kebayina i samarbejde med andre en kampgane mod de høje priser og dyrtiden og med krav om en demokratisk folkeskole, tilgængelig for almindelige mennesker.

Den 29 oktober er planlagt som en national protestdag, efterfulgt af sit-ins og møder for  lærere i landet.

Tara tilføjer:

Kvinder er nødt til at kæmpe at forbedre deres levevilkår og arbejde for et retfærdig og velstående samfund som vil sikre en velfærd for alle”.


Forløbet af opstanden i Burkina Faso

Burkina Fasos nu flygtede præsident Blaise Compaoré  forsøgte
efter 27 år ved magten at blive diktator på livstid. Hans regering vedtog et lovforslag herom ved at ændre artikel 37 i forfatningen. Forslaget skulle forelægges Burkina Fasos nationalforsamling den 30. oktober 2014.

Den 24. oktober startede daglige demonstrationer i hovedstaden for at forhindre regeringens plan. Protesterne spredte sig til andre byer fra Ouagadougou, Bobo-Dioulasso. Små og store virksomheder blev lukket af strejker, butikker, banker og markeder blev lukket. Opfordringen til civil ulydighed blev fulgt af befolkningen og den politiske opposition.

Den 28. oktober marcherede en million demonstranter i Ouagadougou under råbet ’Artikel 37 er urørlig’.

Den 29. oktober – dagen før regeringens forslag skulle godkendes i nationalforsamlingen – opfordrede fagforeningerne til generalstrejke.

Den 30. oktober brød opstanden ud over hele Burkina Faso, nationalforsamlingen og andre regeringsbygninger blev nedbrændt. Campoaré erklærede undtagelsestilstand – men valgte at flygte til Elfenbenskysten dagen efter – med fransk bistand.

Et splittet militær gennemførte samme dag – den 31. oktober – et kup og satte sig med oberstløjtnant Yacouba Issac Zida i front på magten med løfte om en national samlingsregering og snarlige valg.

I midten af november enedes militære og civile ledere – de fleste knyttet til det gamle regime – om en rammeplan for ’overgangen til demokrati’. Der er endnu ikke udnævnt en regeringsleder.

Voltas Revolutionære Kommunistiske Parti betegner magtovertagelsen som et militærkup og har opfordret til at fortsætte de folkelige protester og gennemføre en revolution for at skabe et moderne folkeligt demokrati i Burkina Faso

Om opstanden i Burkina Faso – se også


Compaoré afsat: Hvad sker nu i Burkina Faso?

Netavisen 10. november 2014

Burkina Fasos Demokratiske Ungdomsorganisation OJD: Nej til det igangværende militærkup
Netavisen 2. november 2014

Burkina Faso: Folkelig opstand og militær magtovertagelse
Netavisen 2. november 2014

Se også

Interwiew with Dragoss Oudraogo, Burkinabé filmmaker May 2011
KPnetTV

 

29. november 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater