Stop volden mod kvinder: Tyrkiske kvinder går på gaden


Den 25. november er den internationale kampodag mod vold mod kvinder. Den blev markeret i mange lande – blandt andet i TyrkietTyrkiske kvinder demonstrerer 25. november 2014 mod præsident Erdogans og hans partis sanktion af vold mod kvinder Foto: Evrensel

”Kvindernes natur og opgave er moderskabet og derfor kan de ikke være ligestillet med mænd. Kvinder kan ikke arbejde i alle de samme job som mænd, sådan som de gjorde under kommunisterne før i tiden.”

Udtalelsen kommer fra den tyrkiske præsident Tavyip Erdogan. Den faldt på en officiel kvindekonference for Kvinders Rettigheder i Istanbul dagen før FNs internationale Stop volden mod kvinder-dag den 25. november 2014.

Det er langt fra første gang, at præsidenten og hans minister fra det reaktionære tyrkiske regeringsparti AKP kommer med officielle udtalelser om, at kvindernes ligestilling er unaturlig, og at kvinder kun  kan få formelle juridiske rettigheder, men ikke ligestilling i forhold til placering i samfundet og familien.  

Udenfor var kvindegrupper gået på gaderne i flere tyrkiske byer i protest mod regeringens politik og behandling af kvinder.

De krævede  lige rettigheder, ret til at arbejde og uddanne sig, og støtte og solidaritet med kvinderne og befolkningen i Kobane.. De rejste krav om at regeringen overholder loven og straffer de mænd, der myrder og mishandler kvinder.

Som det er nu går mange mænd fri efter deres forbrydelse eller får så lave straffe, at det reelt ikke har nogen konsekvenser.

Globalt oplever én ud af hver tre kvinder verden over enten fysisk eller psykisk vold i løbet af sit liv – spændende fra mord, voldtægt, tæv, mishandling, slaveri, sexhandel til seksuelle trusler og f.eks. chikane på nettet.

Det officielle FN-system kalder den voksende globale vold for en pandemi, der lige som ebola-virus spreder ukontrollabel død omkring.

I sidste ende er det den voksende sammenblanding af feudal fundamentalistisk religion og tradition og imperialistiske økonomiske interesser, der er den egentlige årsag til den øgde vold mod kvinder.  

For hvad enten der er tale om fundamentalistisk kristendom, zionisme, islamisme, hinduisme eller katolicisme, så er deres syn på kvinden som en underordnet skabning uden lige samfundsmæssige rettigheder den samme.  

Den internationale dag for Stop volden mod Kvinder blev indstiftet i 1999 – på den dag – den 25. november –  hvor de tre Mirabal-søstre 39 år tidligere blev brutalt myrdet for at deltage i den politiske frihedskamp i Den Dominikanske Republik.

Se også

Den tyrkiske regering fremmer feudal vold mod kvinder

Netavisen 25. november 2014

25. november 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne